Vialis
BR>

Vialis zorgt voor veiligheid en spanning op "Hanzelijn"-tracé

De `Hanzelijn' is een nieuw spoortracé dat Lelystad en hartje Zwolle (circa 45 km) met elkaar verbindt. De reistijd tussen deze steden wordt straks ca. een half uur. Hierdoor komen het noorden en noordoosten van Nederland straks qua reisafstand dichter bij de Randstad te liggen. Vialis draagt hieraan haar steentje bij en zorgt er, in opdracht van VolkerRail voor, dat door de levering van een aanzienlijk aantal railtrafo's, hoogspanningvoedingskasten en elektrotechnische materialen de treinen straks daadwerkelijk rijden en de Nederlandse provincies gevoelsmatig dichterbij elkaar komen te liggen. Tevens is Vialis verantwoordelijk voor een een deel van de beveiliging op dit traject (levering van 129 seinen). De eerste Vialis-leveringen staan gepland vanaf 28 juni 2010.

In januari 2007 is officieel gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de Hanzelijn, eind 2012 zal het tracé in gebruik worden genomen.

Doel van de aanleg van de Hanzelijn is verkorting van de reistijd tussen de Randstad en Zwolle, een betere ontsluiting van Flevoland en ontlasting van spoorwegknelpunten als Utrecht en Amersfoort. Ook biedt de spoorlijn meer ruimte voor internationale (hoge snelheids)treinen en goederentreinen.

Daarnaast geeft de aanleg van dit nieuwe stuk spoor ook een nieuwe impuls aan de regio. De economische ontwikkeling wordt hiermee in het noorden en noordoosten van Nederland en in de provincie Flevoland gestimuleerd.

De naam "Hanzelijn" is ontleend aan het `Hanzeverbond', een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door samenwerking werd indertijd geprobeerd de handel te beschermen en uit te breiden.