Niets doen of licht renoveren geen optie

08/06/2010 10:25

Agentschap NL

Kantoorgebouwen zonder groen energielabel belasten het milieu dusdanig dat vanuit milieuoogpunt niets doen of licht renoveren geen verantwoorde opties zijn. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd door W/E Adviseurs in opdracht van Agentschap NL. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de opties slopen in combinatie met nieuwbouw en ingrijpend renoveren van kantoorpanden qua milieubelasting even goed scoren.

Het huidige aanbod van kantoorpanden is groter dan de vraag. De huurder geniet dus een grote keuzevrijheid. Het onderzoek 'Kiezen voor nieuwbouw of het verbeteren van het huidige kantoor' is uitgevoerd om na te gaan in welke richting deze keuze zou uitvallen als de focus zou liggen op milieubelasting.

Niets doen is geen optie meer

Het onderzoek laat zien dat alle varianten zonder groen energielabel (D of slechter) beduidend belastender zijn voor het milieu. Voor deze gebouwen is duidelijk: niets doen is geen optie meer. Ook leegstand is een aanslag op het milieu. Energiegebruik en onderhoud lopen immers (gedeeltelijk) door, zonder dat er sprake is van nuttig gebruik.

Sloop en nieuwbouw vs. ingrijpend renoveren

Opmerkelijk is dat de varianten sloop in combinatie met nieuwbouw en ingrijpende renovatie elkaar weinig ontlopen in milieubelasting. Andere overwegingen (op het gebied van people of profit) kunnen bij deze keuze doorslaggevend zijn. De gunstige uitkomsten voor de scenario's slopen gevolgd door nieuwbouw en ingrijpend renoveren zijn gelegen in het sterk verminderde energiegebruik. De materialen hebben maar een beperkt effect op de integrale milieubelasting, omgerekend in schaduwprijzen in euro's per m2.

Gefundeerde discussie

Hans Korbee, adviseur Utiliteitsbouw bij Agentschap NL, licht toe: "Dit onderzoek komt op een moment dat veel partijen behoefte hebben aan objectieve informatie. Wat is nu echt beter voor het milieu? Duidelijk is dat niets doen een hoge milieubelasting geeft. Met het minieme verschil tussen ingrijpend renoveren en sloop plus nieuwbouw in het achterhoofd kan de discussie over leegstand nu gefundeerder gevoerd worden."

Over het onderzoek

Het onderzoek 'Kiezen voor nieuwbouw of het verbeteren van het huidige kantoor' legt de milieubelasting en consequenties bloot van vijf scenario's: ongewijzigd huren, licht renoveren, ingrijpend renoveren, slopen en opnieuw bouwen en nieuwbouwen plus leegstand gevolgd door slopen op termijn. Deze scenario's zijn afgezet tegen referentiekantoren van 3.000 en 18.000 m2 zijn met de bouwjaren 1980, 1990 en 2000. De focus ligt op energie-, materiaal- en ruimtegebruik (planet). Financiële (profit) en sociale (people) aspecten zijn vooralsnog buiten beschouwing gelaten.

Het onderzoek is begeleid door een klankbordgroep met vertegenwoordigers van IVBN, NEPROM, Rgd, ING REIM, TNT Real Estate en DTZ Zadelhoff. Het rapport, inclusief managementsamenvatting, vindt u op: www.duurzaamvastgoedportal.nl/provada

Daarnaast presenteert Agentschap NL de onderzoeksresultaten op 8 juni tijdens de vastgoed vakbeurs PROVADA in de RAI in Amsterdam. Hier wordt de PROVADA Green Market en het PROVADA Green Forum gerealiseerd. Een samenwerking tussen Dutch Green Building Council, Triodos Bank en Agentschap NL om duurzaam vastgoed op de kaart te zetten.

Over Agentschap NL

Door duurzaam bouwen, renoveren en beheer van gebouwen kan veel winst worden behaald; het binnenmilieu verbetert, de productiviteit gaat omhoog, het bedrijfsimago vaart er wel bij én de energierekening gaat omlaag. Agentschap NL helpt beleggers, projectontwikkelaars, eigenaren en gebruikers deze winst te verzilveren. Kijk daartoe op www.agentschapnl.nl/utiliteitsbouw en www.duurzaamvastgoedportal.nl voor informatie over rendement, techniek en maatregelen, regelgeving en financieringsmogelijkheden.








Senternovem