Groen!

Groen! wil positieve energie voor de social profit sector

door Mieke Vogels (Vlaams parlementslid) op 8 juni 2010 in "Gezin, welzijn en zorg", "Sociaal beleid"

âOp een moment dat de roep om besparingen luid klinkt, wil Groen! de sociale themaâs, welzijn en gezondheid centraal stellen. De social-profitsector is geen aanhangsel van de economie. De meer dan 340.000 werknemers vertegenwoordigen 16% van de Vlaamse tewerkstelling. De sector is cruciaal voor de banengroei in Vlaanderen. Tegen 2014 zal 46% van de bruto jobcreatie in Vlaanderen gerealiseerd worden in de âzachte sectorâ,â stelt lijstduwer Antwerpse lijst Mieke Vogels die samen met tweede kandidaat op de Oost-Vlaamse lijst mee zal opstappen in de betoging van de social profit.

Voor Groen! is de social profit een cruciale sector binnen de duurzame economie van de toekomst. Ons federale verkiezingsprogramma bevat heel wat concrete voorstellen:

1. een investering van 241 miljoen euro om 25.000 extra sociale maribels in te zetten in de zorgsector.

2. De zorgsector, vrijwilligerswerk en mantelzorg worden opgenomen in de nieuwe centrale economische indicator die het bruto binnenlands product vervangt.

3. Een verlaging van de de lasten op arbeid met 1% van het BBP (3,8 miljard). De social profit zal bij uitstek profiteren van deze goedkopere arbeid.

Op korte termijn vraagt Groen! ook:

* aan de overheid om werkgevers en werknemers uit de social profit als volwaardige partners te beschouwen. Het kan niet dat de social-profitsector onlangs nog werd geweerd uit de raad van bestuur van de VDAB.

* Dat de onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord dringend starten. De Vlaamse regering mag zich niet langer verschuilen achter de federale regeringscrisis om niets te doen.
* Dat er niet alleen over nieuwe banen onderhandeld wordt maar ook over de kwaliteit van die banen. In heel wat sectoren is de werkdruk de laatste jaren enorm toegenomen.

Elke Decruynaere, tweede op de lijst Oost-Vlaanderen: "Voor Groen! staat de kwaliteit van leven voorop. Besparingen kunnen niet als dat betekent dat we moeten inleveren op de kwaliteit van de zorg. Daarom wil Groen! de zachte sector een stem geven in de harde politiek."

Contact: Mieke Vogels - | Elke Decruynaere -
Deel Deel
Mieke Vogels

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS