Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vrijwilligers zijn in stormseizoen cruciaal voor waterveiligheid

Dank aan 260 dijkwachten met 'De Storm'

Amsterdam, 8 juni 2010 - Zo'n 260 vrijwillige dijkwachten en medewerkers van Waterschap Peel en Maasvallei hebben als dank voor hun inzet een uitnodiging gehad om op 8 juni te komen kijken naar een besloten voorstelling van de film "De Storm" in theater De Maaspoort in Venlo. Dag en nacht staan zij klaar om ruim 100 kilometer primaire waterkering te bewaken. Dit zijn de Maasdijken en kleinere waterkeringen langs diverse wateren in Noord- en Midden-Limburg. En de animo is groot. Zo'n 130 enthousiaste dijkwachten, medewerkers en hun partners hebben zich aangemeld voor dit initiatief van het campagneteam Nederland Leeft Met Water en het Waterschap Peel en Maasvallei. Juist in het stormseizoen (oktober-april) zijn de inzet en betrokkenheid van de burgers bij waterveiligheid van groot belang.

Waterveiligheid is speerpunt in de campagne Nederland Leeft Met Water. Juist de actieve betrokkenheid van burgers bij de waterveiligheidprojecten is in de campagne heel belangrijk. Daarom steunt de campagne het initiatief van Waterschap Peel en Maasvallei om de vrijwilligers en medewerkers in het zonnetje te zetten. Volgens Rein Dupont, portefeuillehouder waterkering van het waterschap, mag Noord- en Midden-Limburg zich elk jaar weer gelukkig prijzen met de inzet van ruim 260 enthousiaste dijkwachten. "Wij zijn verantwoordelijk voor de waterveiligheid in dit gebied. Maar dat kunnen we niet zonder de inzet van al deze vrijwilligers en medewerkers. We zijn ze daar heel dankbaar voor, en daar mag best eens wat tegenover staan."

Honderden dijkwachten actief

Ook afgelopen hoogwaterseizoen, dat in april eindigde, beschikte het waterschap weer over honderden vrijwilligers. Dupont: "Onze vrijwilligers zijn heel trouw. Elk seizoen kunnen we weer op hen rekenen. En als er al eens een wegvalt, dan komt er vanuit het netwerk vaak vanzelf iemand voor terug. Wij verkeren wat dat betreft in een luxe positie."

Elk jaar in oktober, bij de start van het hoogwaterseizoen, krijgen de dijkwachten speciale instructiebijeenkomsten en dijkwachtoefeningen. Dan wordt geoefend met de speciale communicatieapparatuur en wordt kennis van de procedures nog eens getest. Ook wordt er op de dijken zelf geoefend om de situaties zo realistisch mogelijk te maken. Meer informatie over de dijkwachtorganisatie is na te lezen op www.wpm.nl.

Programma

De dijkwachten en hun partners worden op 8 juni om 19.30 uur verwelkomd in de foyer van theater De Maaspoort. Om 20.00 uur spreekt de portefeuillehouder waterkering een persoonlijk dankwoord uit. Aansluitend start de film 'De Storm'. Na afloop krijgen de vrijwilligers een leuke attentie van Nederland Leeft Met Water.