Burgers Zoo

Nederlandse leeuwen maken internationale transfer

Het Nederlands Elftal moet nog aan het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika beginnen, maar twee Arnhemse leeuwinnen hebben alvast een succesvolle internationale transfer gemaakt. Twee vrouwtjes die in 2008 in Arnhem geboren zijn, zijn afgereisd naar het Belgische dierenpark Monde Sauvage. De imposante roofdieren moesten voor het transport eerst onder volledige narcose. Van de gelegenheid werd meteen gebruik gemaakt om het gebit te controleren en om haren te trekken en bloed af te nemen voor DNA-onderzoek.


Volledige narcose
De twee leeuwinnen die op transport zijn gegaan, werden eerst gesepareerd van de groep in een afzonderlijk verblijf. Dierenarts Henk Luten bracht beide dieren vervolgens onder volledige narcose, voordat hij de potentieel gevaarlijke roofdieren kon onderzoeken. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om het gebit te controleren op gezondheid en eventuele slijtage. Daarnaast werden haren getrokken en werd bloed afgenomen voor DNA-onderzoek. In Burgers' Safari, de Oost-Afrikaanse savanne van Burgers' Zoo, leven na het transport nog negen leeuwen: één mannetje en acht vrouwtjes.

1000x667LeeuwNarcose1
Foto Gert Janssen / Vidiphoto

Succesvolle leeuwenfok
Burgers' Zoo is altijd zeer succesvol geweest met het fokken van leeuwen. Vroeger was het een kunst om leeuwen tot nageslacht te krijgen, maar tegenwoordig gaat het heel goed met de leeuwenfok in Europese dierentuinen. Zo goed zelfs, dat de leeuw één van de weinige roofdieren is waarvoor geboorteregulatie noodzakelijk is om geen overschot te krijgen. Leeuwinnen krijgen hiervoor de prikpil of kunnen gesteriliseerd worden. Om in de dierentuinpopulatie voldoende genetische variatie te houden, is het belangrijk om de ouders van elk dier te bepalen door middel van DNA-onderzoek. De Europese dierentuinen werken nauw samen om door middel van onderlinge uitwisselingen de bestaande leeuwengroepen van vers bloed te voorzien.

900x1290LeeuwNarcose3
Foto Gert Janssen / Vidiphoto
« ga terug

Zakelijk

Burgers' Zoo heeft niet alleen voor de dagbezoeker veel te bieden, maar ook voor de zakengast.
> Safari Meeting Centre> Vergaderen> Ontbijt, lunch, diner> Receptie> Entertainment> naar zakelijk

Ontvang nu gratis digitale nieuwsbrief!

Met de digitale nieuwsbrief blijft u gratis op de hoogte van het laatste nieuws uit Burgers' Zoo. U kunt kiezen voor de maandelijkse nieuwsbrief, de zakelijke nieuwsbrief en/of breaking news. Meld u dus nu aan en volg Burgers' Zoo op de voet!
> aanmelden

What's cool?

Ontdek snel wat actueel is!
Extra voordelen abonnementhoudersLive radioverslagen bij de dierenCreatieve arrangementen voor dagbezoekersGratis digitale nieuwsbriefPrachtige zakelijke locaties> naar laatste nieuws Burgers' Zoo o Antoon van Hooffplein 1 o 6816 SH Arnhem o Nederland o (026) 442 45 34 o info@burgerszoo.nl Made in Arnhem The Green Key