Politie Haaglanden

persberichten 8 juni

Haaglanden, 08-06-2010

Vrouw beroofd
Den Haag Een 49-jarige Haagse is maandagmiddag 7 juni van haar gouden ketting beroofd. De vrouw liep rond 16.15 uur op de Paul Krugerlaan toen zij nabij de Smitstraat drie jongens zag staan. Toen de vrouw hen passeerde, werd haar halsketting met daaraan een gouden hanger van haar nek getrokken. In haar ooghoek zag zij een jongeman met een grijze capuchon op zijn hoofd met haar ketting wegrennen. De vrouw omschreef de dader als een Zuid-Europese man, 20 tot 23 jaar oud. Hij had een slank postuur en droeg een grijze capuchon opgezet. De recherche van Bureau De Heemstraat onderzoekt deze straatroof en is op zoek naar getuigen. Hebt u de straatroof gezien? Kent u de dader of hebt u andere informatie die de politie kan helpen bij het oplossen van deze straatroof? Neem dan contact op met Bureau De Heemstraat via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan met 0800-7000.

Man slaat met fietsketting
Den Haag Surveillerende agenten zagen maandagmiddag 7 juni om 14.50 uur hoe een man op de kruising van de Stationsweg en de Hoefkade zijn fiets op de grond gooide, een zware fietsketting pakte en de Stationweg opliep. De agenten zetten direct de achtervolging in en zagen hoe de man met een fietsketting op een andere man insloeg. De agenten besloten de mannen te pepperen waarna ze de beide mannen konden aanhouden. Eén van hen probeerde zich daartegen maar hij werd door de agenten onder controle gebracht. De twee zijn ingesloten. Uit onderzoek bleek dat er nog een derde man bij de vechtpartij betrokken was geweest, hij werd korte tijd later aangehouden.

Doorrijden helpt niet
Den Haag Een 24-jarige man reed maandag 7 juni om 18.20 uur door nadat hij op de Neherkade tegen een auto was gereden. Dit was echter gezien door een getuige die de politie waarschuwde. Op basis van het kenteken zag de politie de auto rijden op de Prins Bernhardlaan in Voorburg. De man moest zijn auto aan de kant zetten, maar toen de agent het portier opende met het verzoek dat de man zijn papieren zou laten zien, gaf hij gas en wilde wegrijden. De agent wist nog net de sleutel uit het contact te halen en met zijn collega de man achter het stuur vandaan te halen. De Hagenaar moest een blaastest doen en blies 910 ugl als resultaat. Ook bleek de auto niet verzekerd en zat er schade rondom de auto. De man moest mee naar het politiebureau en kreeg diverse processen-verbaal.

Met een glaasje op door het rode licht
Den Haag Een 26-jarige beschonken Hagenaar reed in de nacht van maandag op dinsdag 8 juni rond 03.30 uur op de Moerweg twee keer met zijn auto door het rode licht. Agenten gaven hem een stopteken. Hij bleek zonder geldig rijbewijs, APK en verzekering te rijden. Onderzoek wees ook uit dat hij nog voor bijna 400 euro aan bekeuringen open had staan. Op het politiebureau blies de verdachte 260 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en zit nog vast. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Auto vol hennep
Den Haag De politie ontdekte in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 juni rond 03.00 uur een aantal vuilniszakken met hennep in een voertuig aan de Rijnauwenstraat. Surveillerende agenten zagen twee autos hard wegrijden vanuit de Remmersteinstraat. Toen de voertuigen verschillende richtingen uitgingen, volgde de agenten het voertuig dat richting het Erasmusplein reed. Nadat zij het voertuig even uit het oog waren verloren, troffen zij de auto aan in de Rijnauwenstraat. De henneplucht kwam hen tegemoet. Uit onderzoek bleek dat de auto vol lag met hennepplanten. Van de bestuurder ontbrak ieder spoor. De politie onderzoekt de zaak.

Celstraf dankzij spugen naar voorbijgangers
Den Haag Het spugen naar voorbijgangers kwam een 20-jarige Hagenaar maandag 7 juni duur te staan. De politie kreeg omstreeks 14.40 uur de melding dat drie personen vanuit een pand aan de Gedempte Burgwal naar voorbijgangers spuugden. Surveillerende agenten spraken het drietal hierop aan en bij de identiteitscontrole ontdekten zij dat de 20-jarige nog tien dagen gevangenisstraf moest uitzitten. Daarnaast had de man nog ruim 800 euro aan boetes openstaan en stond hij gesignaleerd voor DNA-afname. De Hagenaar werd aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.

Man zonder rijbewijs veroorzaakt aanrijding
Den Haag Maandagavond 7 juni rond 22.30 uur veroorzaakte een 19-jarige Hagenaar een aanrijding op de Erasmusweg. Hij ramde twee geparkeerde voertuigen en ging er vandoor. Terwijl agenten op de Erasmusweg de plaats van de doorrijding onderzochten, kwam de bestuurder terug naar de locatie om zich te melden. Onderzoek wees uit dat hij zonder geldig rijbewijs reed. De agenten gaven hem een proces-verbaal.

Ruziezoekers vernielen abri
Den Haag De politie hield in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 juni rond 02.00 uur twee mensen aan die een abri hadden vernield in de Edisonstraat. Getuigen meldden dat een aantal personen ruzie hadden en hierbij een abri vernielden. Een zoektocht in de omgeving leidde tot de aanhouding van een 21-jarige vrouw en een 21-jarige man uit Den Haag. De man was schijnbaar nog niet gekalmeerd, want de politie zag dat hij op de Valkenboslaan hekken omgooide. Verklaringen wezen uit dat er nog een derde verdachte bij betrokken was. Maar van hem ontbrak ieder spoor. De twee verdachten zitten nog vast voor verhoor.

Gestolen goederen gevonden dankzij ANPR
Den Haag De politie en de douane hielden donderdag 3 juni op de strandweg een succesvolle verkeerscontrole met gebruik van de ANPR (Automatische Nummer Plaat HeRkenning). Rond 17.00 uur controleerden zij, nadat de ANPR het voertuig als hit " had aangemerkt een verdacht voertuig. De douane besloot in de kofferbak te kijken. Hier trof men documenten en computers aan. Bij navraag bleken deze goederen de nacht ervoor weggenomen te zijn bij een diefstal uit een woning. De 36-jarige Haagse bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau. Nog dezelfde avond doorzochten agenten de woning van de verdachte. Hier trof men nog meer goederen aan die van diefstal afkomstig waren. In totaal scande de ANPR 1554 voertuigen. Totaal werd voor ongeveer 1450 euro aan openstaande boetes geïnd en schreef de politie veertien bekeuringen uit voor het niet dragen van de autogordel, mobiel bellen, niet kunnen tonen van het rijbewijs, openbare dronkenschap en tegen de rijrichting inrijden. De ANPR is een computer met een gespecialiseerd softwareprogramma en een daaraan gekoppelde videocamera, die kentekens van passerende voertuigen scant, vastlegt en herkent aan de hand van gekoppelde kentekenbestanden die in het systeem zijn aangebracht. Met deze apparatuur is het mogelijk om kentekens te scannen en te vergelijken met vooraf geuploade hotlisten. Met de kentekens die op deze hotlisten voorkomen is iets "mis". Door opvolging te geven aan een "hit" kan het voertuig worden staandegehouden en de bestuurder worden onderworpen aan een onderzoek. Ook kunnen kentekenbestanden van andere instanties zoals de Belastingdienst en de Douane geladen worden in het systeem.

Nachtelijk bezoek aan Madurodam
Den Haag Getuigen waarschuwden maandagavond 7 juni rond 23.30 uur de politie toen zij twee jongeren over het hek van Madurodam zagen klimmen. De politie trof een 16-jarig Haags meisje met een 17-jarige plaatsgenoot aan op het terrein van Madurodam. Zij konden zich niet legitimeren. Aan het politiebureau werden de ouders gebeld en kregen zij allebei een bekeuring.

Verkeerscontrole bij scholen
Voorburg - Politieagenten hielden maandag 7 juni tussen 08.00 en 09.00 uur toezicht op de verkeerssituatie rondom twee scholen. Bij beide scholen, aan de Elzendreef en aan de Spinozalaan, constateerden zij geen verkeersovertredingen.

Spookrijder in gestolen auto
Leidschendam - Surveillerende agenten zagen dinsdag 8 juni om 02.45 uur op de Vlietweg een auto rijden waarvan de bestuurder kennelijk moeite had die binnen de lijnen van de rijbaan te houden. Ze wilden de man om zijn rijbewijs vragen, maar bij het zien van de agenten, ging hij er vandoor. Hij reed via de afrit in tegengestelde richting de A4 op. De agenten reden met alle mogelijke voorzichtigheid achter de spookrijder aan. De bestuurder stopte vervolgens bij de volgende afrit en liet de auto met draaiende motor achter. Hij vluchtte weg, waarschijnlijk door een sloot de weilanden in. Toen de agenten bij de auto arriveerden, zagen ze dat een ruitje ingeslagen was en er geen sleutel in het contact stak. De auto bleek gestolen en is veiliggesteld voor sporenonderzoek. Agenten brachten de rechtmatige eigenaar op de hoogte van het gebeuren.

Zonder rijbewijs of verzekering
Voorburg - Een 43-jarige man uit Den Haag kreeg maandag 7 juni om 19.10 uur twee boetes, omdat agenten hem op de Prinses Marineman betrapten op het rijden zonder rijbewijs. Bij nadere controle bleek de snorfiets waar hij op reed, ook nog onverzekerd.

Twee mannen opgepakt met gestolen auto
Rijswijk - Politieagenten zagen maandag 7 juni om 21.25 uur op de Veilingroute een auto rijden die als gestolen stond gesignaleerd. De agenten zetten de achtervolging in over de Wippolderlaan richting de A4. De bestuurder van de gestolen auto reed de A4 op en haalde meerdere automobilisten in waarbij de snelheid opliep tot meer dan 150 km/u. De agenten probeerden de auto te laten stoppen, deze nam echter de afslag Rijswijk en reed vervolgens weer rechtdoor de A4 op in de richting van Amsterdam. Plotseling stopte de auto op de meest linker rijstrook van de A4 en stapten er vier personen uit. De vier sprongen over de vangrail en renden weg in de richting van het Wilhelminapark. Agenten zochten in het park en hielden in de omgeving van de Tubasingel een 20-jarige man uit Den Haag aan die zojuist uit de gestolen auto gesprongen was. Even later werd een tweede 20-jarige man uit Den Haag aangehouden. De agenten namen de auto in beslag en troffen in de auto ook nog een wapen aan. De twee aangehouden mannen zitten nog vast voor verhoor. De recherche onderzoekt de zaak.

Verwarde man zorgt voor geluidsoverlast
Den Hoorn - Agenten hielden maandag 7 juni om 09.55 uur een 49-jarige man uit Den Hoorn aan, omdat hij vanaf het balkon een houten plank naar beneden gooide die op een haar na een agent miste. De agenten waren naar zijn woning aan de Voorhaven gekomen, omdat ze meerdere meldingen van geluidsoverlast hadden gekregen. Zij constateerden ook dat de man zijn muziek zeer hard aan had staan. Hij schreeuwde en vloekte naar de agenten, en weigerde de muziek zachter te zetten. Toen de agenten hem vertelden dat zij dan zijn muziekinstallatie in beslag zouden nemen, gooide de man de plank naar beneden en sloot zich op in zijn woning. De agenten forceerden de deur en hielden de man aan. Hij maakte een verwarde indruk en zit nog vast.

Hennepkwekerij aangetroffen
Zoetermeer - Meerdere anonieme meldingen over een hennepkwekerij in een woning aan de Tenerife waren reden voor politieagenten om maandag 7 juni een kijkje te nemen. De agenten troffen omstreeks 15.00 uur bijna 400 hennepplanten en apparatuur aan. Ecoloss nam de planten en apparatuur mee.
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.