Gemeente Zoetermeer

Burgemeester Jan Waaijer geeft inspiratie aan Zoetermeerse ondernemers

burgemeester Jan Waaijer
Op 28 mei 2010 vond de eerste reguliere bijeenkomst plaats van de Stichting Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) te Zoetermeer in de foyer van Open Design Garage aan de Rokkeveenseweg 49 Zoetermeer.

Deze bijeenkomst stond in het kader van de activiteiten van de stichting en welk nut deze activiteiten zullen hebben op het maatschappelijk verantwoord handelen van de Zoetermeerse Ondernemers. Dit komt tot uiting in een aantal aandachtsgebieden waar ondernemers invloed op uit kunnen oefenen zoals vervoer, personeelsbeleid, energiebeleid, afval management, etc.

Duurzaamheidcoach Martijn van Loenen die de leiding van deze bijeenkomst had merkte op dat ondernemers MVO acties ondernemen uit persoonlijke betrokkenheid, waarbij scepsis bestaat ten opzichte van voorgaande MVO initiatieven. Ieder bedrijf doet wel iets op dit gebied maar het inzicht hierin ontbreekt vaak en daarmee ook de communicatie. Van Loenen heeft bij een aantal ondernemingen zogenoemde Quick Scans uitgevoerd waarbij naar voren kwam in hoeverre deze ondernemingen een MVO beleid voerden en hoever ze daarmee gevorderd waren.

Tijdens de bijeenkomst werd een discussie met deze ondernemers gevoerd en hieruit bleek dat veel acties op het gebied van duurzaamheid worden ontwikkeld. Deze acties voltrekken zich op uiteenlopende gebieden zoals beperking van vervoerkilometers door vergroting transportvolume, beperking CO2 uitstoot, energiebesparing, vrijwilligerswerk, sponsoring fitness medewerkers, etc. Wat nog onvoldoende gebeurt is het gebruik van groene stroom, klimaat neutraal ondernemen, rapportage/monitoring van MVO prestaties en communicatie van deze prestaties.

Burgemeester Jan Waaijer hield een inspirerende speech, waarbij duidelijk werd dat de ambities van Stichting MVO Zoetermeer naadloos aansluiten bij die van de gemeente. De drie P's van MVO m.n. People, Planet en Profit maken inzichtelijk dat op bedrijfsniveau samen werken ook samenwerken inhoudt. Partnership met als leitmotiv duurzaamheid. Het geeft binding en samenhang met hetzelfde doel 'een betere wereld'.

De rest van de bijeenkomst werd besteed aan klimaat neutraal ondernemen en energiebesparing. Tijdens de bedrijfsvoering komen er broeikasgassen vrij die bijdragen tot de opwarming van de aarde. Bekende gassen zijn koolstofdioxide, methaan en stikstofverbindingen. Klimaat neutraal ondernemen leidt tot lagere kosten, hogere omzet maar ook tot trotse medewerkers en een maatschappelijke bijdrage. Dit kan bereikt worden door zo min mogelijk energie te gebruiken, duurzame energie te gebruiken en de emissies te compenseren.

In dit kader wordt gewezen op een belangrijk initiatief in Zoetermeer namelijk de aanplant van een MVO bos. Dit is een ideale mogelijkheid om het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap van Zoetermeer op de kaart te zetten. Bomen planten leidt tot CO2 compensatie. Het leidt verder tot teambuildingmogelijkheden, educatie van de jeugd en heeft een landelijke uitstraling. De burgemeester stelde voor om dit MVO bos aan te planten bij de stadsboerderij.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zal in de toekomst steeds belangrijker worden en zal uitgroeien tot een bedrijfstak waar men niet omheen kan. Bij tenders is het nu al zo dat deze behalve op prijs kwaliteit ook beoordeeld worden op MVO beleid, waarbij dit beleid de doorslaggevende factor kan zijn.

De Stichting MVO Zoetermeer heeft een jaarprogramma van activiteiten opgesteld waarbij dit jaar nog verschillende bijeenkomsten zullen worden gehouden. Hierbij zal een dag van de duurzaamheid worden georganiseerd en zal een MVO Award worden uitgereikt aan de best presterende onderneming.

Martijn van Loenen van bureau Grinta burgemeester Jan Waaijer