CDA

1000 maatschappelijke stages beschikbaar
dinsdag 8 juni 2010
CDA-staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW gaf op 7 juni de officiële aftrap van de wervingscampagne voor de nationale Week van de Mediawijsheid. Tijdens deze Week, van 24 november tot en met 1 december, zetten scholieren zich voor hun maatschappelijke stage in om het publiek te helpen met allerlei vragen over mediawijsheid.

Van Bijsterveldt nam symbolisch 1000 maatschappelijke stageplaatsen in ontvangst. De middelbare scholieren gaan tijdens de Week van de Mediawijsheid bij de diverse bibliotheken aan de slag als âjunior mediatrainersâ en worden hiervoor speciaal getraind. Ze zullen het publiek helpen met allerlei vragen over mediawijsheid zoals: ââwat moet ik doen om te kunnen Twitteren, hoe plaats ik mijn fotoâs op Facebook en hoe kan ik veilig online betalen?â De maatschappelijke stage is een initiatief van het CDA en wordt de komende jaren ingevoerd op scholen. Het is één van de meest gewaardeerde onderdelen uit het beleid van Balkenende IV. Van Bijsterveldt: âMet de maatschappelijke stage hebben we goud in handen. Niet alleen leren scholieren om zich belangeloos in te zetten voor de maatschappij, ze raken ook bekend met vrijwilligerswerk. Scholieren zijn zelf heel positief over de stage, velen blijven zelfs na hun stage verbonden aan hun plek. Ik ben dan ook blij dat in het verkiezingsprogramma van het CDA de maatschappelijke stage wederom een prominente plek inneemt.â

Van Bijsterveldt vindt de inzet van junior mediatrainers in dit project een gouden vondst. âJongeren zijn opgegroeid in de informatiesamenleving en zijn als geen ander geschikt om mensen te leren hoe verantwoord om te gaan met diverse media. Het maakt hen daarnaast zelf bewuster van de gevaren en valkuilen, â aldus de staatssecretaris. De 1000 stageplaatsen komen tot stand door een samenwerking van Mediawijzer.net, scholen en bibliotheken. Ruim de helft van de 1100 Openbare Bibliotheken zet eind november hun poorten open als âHuis van de Mediawijsheidâ.

Mediawijsheid
Media spelen een zeer grote rol in onze samenleving, en hun maatschappelijke impact is groot. Het kabinet wil ouders en kinderen helpen om verantwoord met televisie, internet en andere media om te gaan. Op verzoek van de CDA-fractie hebben de ministeries van OCW en van Jeugd en Gezin daarom in 2008 het kenniscentrum Mediawijzer.net opgericht. Bij Mediawijzer.net zijn zoân 250 organisaties aangesloten die een link hebben met mediawijsheid. Organisaties uit het onderwijs en de media, waaronder Kennisnet en het Instituut voor Beeld en Geluid, zijn samen verantwoordelijk voor dit kenniscentrum. Ook ouderorganisaties hebben zijn erin vertegenwoordigd.