Apple Nederland

Images iPhone

Apple presenteert iPhone 4

Geheel nieuw ontwerp met FaceTime-videogesprekken, Retina-display, een 5-megapixel camera en HD-video-opnamefunctie

Dunste smartphone ooit

San Francisco, 7 juni 2010 - Apple® heeft vandaag de nieuwe iPhone® 4 gepresenteerd, voorzien van FaceTime, waardoor we videobellen definitief van ons verlanglijstje kunnen schrappen, en het nieuwe, verbluffende Retina-display van Apple, met de hoogste resolutie ooit in een gsm-display, wat resulteert in een ongekend scherpe weergave van tekst, afbeeldingen en videobeelden. Daarnaast heeft iPhone 4 een 5-megapixel camera met ledflits, een HD-video-opnamefunctie, de Apple A4-processor, een 3-assengyro en een gesprekstijd die 40 procent langer is geworden. En dat allemaal in een prachtig, geheel vernieuwd ontwerp van glas en roestvrij staal: de dunste smartphone ter wereld. iPhone 4 draait op iOS 4, de nieuwste versie van het meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld. Dit bevat meer dan 100 nieuwe functies en 1500 nieuwe API's voor ontwikkelaars. iOS 4 biedt multitasking, de mogelijkheid om apps in mappen onder te verdelen, verbeterde Mail, uitgebreidere ondersteuning voor zakelijk gebruik en iAd, het nieuwe Apple platform voor mobiele reclame. iPhone 4 is vanaf 24 juni verkrijgbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Japan. Kopers in de Verenigde Staten die aan de voorwaarden voldoen, hebben al een instapmodel voor slechts $199, in combinatie met een tweejarig abonnement.*

"Met iPhone 4 maken we de grootste sprong voorwaarts sinds de allereerste iPhone", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "FaceTime-videogesprekken stelt een nieuwe norm op het gebied van mobiele communicatie en ons nieuwe Retina-display heeft de hoogste resolutie die een gsm-display ooit heeft gehad. De tekst ziet eruit als op hoogwaardig drukwerk. Dit zijn doorbraken waar we al tientallen jaren van dromen."

FaceTime is net zo mobiel als je gsm, dus je kunt dierbare vrienden en familieleden overal zien, als er maar Wi-Fi is. Het gebruik van FaceTime is net zo simpel als een gewoon telefoontje plegen, en configureren is niet nodig. Als je je gesprekspartner wilt laten zien waar jij naar kijkt, schakel je met één tikje over naar de camera aan de achterkant.

Het verbluffende 3,5-inch Retina-display van Apple heeft een resolutie van 960 x 640 pixels. Dat is vier keer zo veel als de iPhone 3GS en 78 procent van de pixels op een iPad(TM). Met 326 pixels per inch is de dichtheid zo groot dat het menselijk oog op een normale leesafstand geen afzonderlijke pixels meer kan onderscheiden. Tekst, afbeeldingen en videobeelden zagen er nog nooit zo scherp, vloeiend en realistisch uit op een elektronisch display.

iPhone 4 is met 9,3 mm de dunste smartphone ooit en is dankzij het geheel vernieuwde ontwerp en de solide kwaliteit eigenlijk met geen enkel ander mobiel apparaat te vergelijken. De voor- en achterkant zijn gemaakt van aluminiumsilicaatglas dat scheikundig is versterkt. Hierdoor is dit materiaal 30 keer harder dan kunststof, en veel krasbestendiger en duurzamer dan voorheen. Het glas van de voor- en achterkant is voorzien van een oliebestendige coating zodat het langer schoon blijft. Rondom is iPhone 4 afgewerkt met een roestvrij stalen rand. Deze rand is gemaakt van een speciale legering waardoor dit materiaal vijf keer zo sterk is als gewoon staal.

iPhone 4 is uitgerust met een nieuwe 5-megapixel autofocuscamera met een 5x digitale zoom, een verlichte sensor aan de achterkant en een ingebouwde ledflits waarmee je ook in een schemerige of donkere omgeving prima foto's kunt maken. Verder kun je met iPhone 4 uitstekende HD-video-opnamen maken en bewerken. En het populaire tikje om scherp te stellen werkt nu ook tijdens video-opnamen. De ledflits kun je voor zowel foto's als video-opnames gebruiken. In de nieuwe iMovie®-app voor iPhone kun je filmfragmenten aan elkaar monteren en daar dynamische overgangen, thema's, foto's en muziek in verwerken. Voor slechts $4.99 kun je deze app direct in de App Store op je telefoon aanschaffen.

iPhone 4 is het beste mobiele apparaat ooit om jezelf mee te amuseren, want in de revolutionaire App Store heb je toegang tot tienduizenden games en entertainmentapps. Elke iPhone 4 heeft een ingebouwd 3-assengyrokompas dat in combinatie met de versnellingsmeter een bewegingssensorfunctie over zes assen oplevert, zoals omhoog-omlaag, heen-en-weer en naar voren-naar-achteren. Ideaal voor games! Ontwikkelaars kunnen het gyrokompas via de nieuwe CoreMotion-API gebruiken om games en andere apps te maken die de functionaliteit op andere mobiele apparaten ruimschoots overtreffen.

iPhone 4 draait op iOS 4, de nieuwste versie van het meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld. Voorbeelden van de meer dan 100 nieuwe functies zijn multitasking, de mogelijkheid om apps in mappen onder te verdelen, verbeterde Mail, uitgebreidere ondersteuning voor zakelijk gebruik en iAd, het nieuwe Apple platform voor mobiele reclame. Multitasking stelt gebruikers in staat om direct naar een andere app te gaan, zonder dat dit te veel van de batterij vergt. Gebruikers kunnen bovendien hun apps in mappen onderverdelen, simpelweg door de apps boven op elkaar te slepen. Vervolgens wordt automatisch een map aangemaakt, met een naam die wordt afgeleid van het type apps. Natuurlijk kan deze naam desgewenst worden aangepast. Gebruikers kunnen ook nog hun toegangsscherm en beginscherm aanpassen. Daarvoor hebben ze de keuze uit een verzameling meegeleverde achtergronden, maar ze kunnen ook een foto op hun telefoon gebruiken.

De nieuwe iBooks®-app is in de App Store beschikbaar als gratis download voor iPhone 4-bezitters. Deze app bevat de nieuwe iBookstore van Apple, de beste manier voor het bekijken, kopen en lezen van boeken op een mobiel apparaat. iBooks synchroniseert de plaats waar je in een boek was gebleven met alle exemplaren van dat boek op je iPad, iPhone of iPod touch®. Ook je bladwijzers, markeringen en notities worden op die manier gesynchroniseerd. iBooks-gebruikers kunnen nu ook direct in iBooks pdf's bewaren en lezen. Op dit moment zijn er al ruim 60.000 boeken in de iBookstore verkrijgbaar. In de eerste twee maanden zijn er al meer dan vijf miljoen gedownload.

In de revolutionaire App Store hebben consumenten uit 90 landen de keuze uit meer dan 225.000 apps, en die hebben zij inmiddels met z'n allen al meer dan vijf miljard keer gedownload. Verspreid over de hele wereld zijn er bijna 100 miljoen iPhone- en iPod touch-bezitters. Het gigantisch grote aanbod waaruit zij kunnen kiezen, omvat maar liefst 20 categorieën, waaronder games, zakelijk, nieuws, sport, gezondheid, naslagwerken en reizen.

iPhone 4 biedt een ongekend lange gesprekstijd van zeven uur via een 3G-netwerk, tot tien uur internetten via Wi-Fi en tot zes uur via 3G, en een video- en audioweergave van respectievelijk maximaal 10 en 40 uur.** iPhone 4 draait op de nieuwe A4-processor van Apple, die uitzonderlijk goede verwerkings- en grafische prestaties levert, terwijl de batterij lang meegaat. iPhone 4 is uitgerust met een tweede microfoon en geavanceerde ruisonderdrukkingssoftware, zodat je ook in een lawaaierige omgeving verstaanbare telefoongesprekken kunt voeren. iPhone 4 heeft ook een 802.11n-Wi-Fi-netwerkvoorziening en quad-band HSUPA om downlink- en uplinksnelheden van respectievelijk 7,2 en 5,8 Mbps mogelijk te maken.***

Prijzen en verkrijgbaarheid
iPhone 4 is verkrijgbaar in een zwarte of witte uitvoering. De adviesprijs in de Verenigde Staten is $199 voor het 16-GB model en $299 voor het 32-GB model. Deze prijzen gelden in zowel de Apple Online Store en de Apple Retail Store als bij erkende Apple resellers. iPhone 4 is vanaf 24 juni te koop in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Klanten in deze landen kunnen vanaf 15 juni alvast een exemplaar bestellen bij de Apple Online Store of de Apple Retail Store. iMovie voor iPhone is voor slechts $4.99 verkrijgbaar in de App Store. De bovenstaande prijzen gelden alleen voor de Verenigde Staten en zijn exclusief btw. De prijzen in andere landen worden later bekendgemaakt.

Vanaf 24 juni is ook een nieuw iPhone 3GS-model van 8 GB verkrijgbaar, voor slechts $99. iPhone- en iPod touch-bezitters kunnen de iOS 4-software vanaf 21 juni als software-update via iTunes® 9.2 of hoger downloaden.****

Eind september zal iPhone 4 in 88 landen verkrijgbaar zijn. In Australië, België, Canada, Denemarken, Finland, Hongkong, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Singapore, Spanje, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland is iPhone 4 vanaf eind juli verkrijgbaar.


* Geldt alleen voor klanten die aan de voorwaarden voldoen. Vereist een nieuw tweejarig AT&T-abonnement (afzonderlijk verkrijgbaar).


** De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de instellingen van het apparaat, het gebruik en andere factoren. De feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken.


*** De snelheid is afhankelijk van de kwaliteit van het mobiele netwerk.


**** iOS 4 is geschikt voor iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 en de iPod touch van de tweede en derde generatie (de 32-GB en 64-GB modellen van eind 2009). Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet op alle producten beschikbaar. Zo is multitasking alleen mogelijk op een iPhone 3GS, iPhone 4 of iPod touch van de derde generatie (de 32-GB en 64-GB modellen van eind 2009).

Apple gaf het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond daarna de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple blijft een voortrekkersrol vervullen met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, de programmapakketten iLife en iWork, en de professionele programma's. Ook op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de onlinewinkel iTunes. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de magische iPad, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht heeft gegeven.

PR-afdeling van Apple Nederland
Jurriaan Trommels
media.nl@euro.apple.com
+31 (0)30 65 93 900.

AAN DE REDACTIE: Bezoek voor aanvullende informatie Apple's PR website /www.apple.com/nl/pr> of bel Apple's Media Helplijn op 020 5352728

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr.

© 2010 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iPhone, iPad, iMovie, iBooks, iPod touch en iTunes zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.