Apple Nederland

Apple brengt Safari 5 uit

San Francisco, 7 juni 2010 - Apple® heeft vandaag Safari® 5 uitgebracht, de nieuwe versie van 's werelds snelste en meest innovatieve browser. Nieuw zijn de Safari Reader, waarmee je ongestoord onlineartikelen kunt lezen, 30 procent snellere prestaties dan Safari 4* en de mogelijkheid om te kiezen tussen Google, Yahoo! of Bing als zoekengine. Zowel de Mac®- als de Windows-variant biedt verbeterde ontwikkeltools en ondersteuning voor ruim tien nieuwe HTML5-technologieën waarmee webontwikkelaars veelzijdige, dynamische websites kunnen maken. Met de komst van Safari 5 kunnen ontwikkelaars voortaan veilige Safari-extensions bouwen waarmee gebruikers nog persoonlijker en nog beter kunnen internetten.

"Safari blijft een voortrekkersrol spelen als het gaat om prestaties, innovatie en de ondersteuning van webstandaarden", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Safari wordt inmiddels op meer dan 200 miljoen apparaten in de hele wereld gebruikt, en de open source WebKit-engine zelfs op meer dan 500 miljoen apparaten."

Dankzij Safari Reader wordt het prettiger om kleine én grote artikelen op het web te lezen, want ze worden in een apart venster geopend. Alle overbodige content is daarin weggelaten en bovendien kun je door de tekst heen scrollen. Als Safari 5 een artikel detecteert, verschijnt er in het slimme adresveld een Reader-symbool. Als je daarop klikt, kun je het artikel ongestoord in zijn geheel lezen. Je kunt de tekst verder vergroten, afdrukken of e-mailen.

De krachtige Nitro JavaScript-engine zorgt ervoor dat Safari 5 op de Mac JavaScript 30 procent sneller uitvoert dan Safari 4, drie procent sneller dan Chrome 5.0 en ruim twee keer zo snel als Firefox 3.6.* Dankzij DNS-prefetching worden nieuwe webpagina's in Safari 5 nog sneller geladen. Ook de caching van eerder bekeken pagina's is verbeterd, zodat je die sneller opnieuw kunt oproepen.

Safari 5 ondersteunt ruim tien nieuwe HTML5-voorzieningen waarmee webontwikkelaars veelzijdige multimediasites kunnen maken. Te denken valt aan afspelen in een schermvullende weergave of bijschriften voor HTML5-filmpjes. Andere nieuwe HTML5-voorzieningen in Safari 5 zijn HTML5 Geolocation, HTML5 Sectioning Elements, HTML5 Draggable Attribute, HTML5 Forms Validation, HTML5 Ruby, HTML5 AJAX History, EventSource en WebSocket.

Het nieuwe, gratis Safari Developer Program geeft ontwikkelaars de tools in handen om Safari 5 verder aan te passen en te verbeteren met extensions op basis van standaardwebtechnologieën, zoals HTML5, CSS3 en JavaScript. De geheel nieuwe Extension Builder maakt het makkelijker om extensions te ontwikkelen, te installeren en te packagen. Met het oog op de beveiliging en stabiliteit worden Safari-extensions in een sandbox en alleen in de browser uitgevoerd, en ondertekend met een digitaal certificaat van Apple.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Safari 5 kan gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/nl/safari voor zowel Mac OS® X als Windows. Safari 5 voor Mac OS X vereist Mac OS X Leopard 10.5.8 of Mac OS X Snow Leopard® 10.6.2 of hoger. Safari 5 voor Windows vereist Windows XP SP2, Windows Vista of Windows 7, minimaal 256 MB geheugen en een systeem met minimaal een 500-MHz Intel Pentium-processor. Meer informatie over de kenmerken en systeemvereisten van Safari 5 is te vinden op www.apple.com/nl/safari /www.apple.com/nl/safari> . Aanmelden voor het Safari Developer Program kan via developer.apple.com/programs/safari
/developer.apple.com/programs/safari> .


*De prestaties kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte systeemconfiguratie, netwerkverbinding en andere factoren. Alle tests zijn door Apple in mei 2010 uitgevoerd op een iMac® met een 3,06-GHz Intel Core 2 Duo, Mac OS X versie 10.6.3 en 4 GB RAM. De JavaScript-benchmark is gebaseerd op de SunSpider-prestatietest voor JavaScript 0.9.1.

Apple gaf het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond daarna de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple blijft een voortrekkersrol vervullen met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, de programmapakketten iLife en iWork, en de professionele programma's. Ook op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de onlinewinkel iTunes. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de magische iPad, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht heeft gegeven.

PR-afdeling van Apple Nederland
Jurriaan Trommels
media.nl@euro.apple.com
+31 (0)30 65 93 900.

AAN DE REDACTIE: Bezoek voor aanvullende informatie Apple's PR website /www.apple.com/nl/pr> of bel Apple's Media Helplijn op 020 5352728

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr.

© 2010 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Leopard en iMac zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.