Gemeente Lingewaard


Kap- en straatwerk door wortelproblemen in verhardingen

Tijdens de veiligheidscontrole van de bomen in Lingewaard is bij 530 bomen is opdruk van de verharding geconstateerd (zie tabel).

Wat gaan we doen
Bij 186 bomen bleek de situatie of al opgelost of beperkt te zijn. Bij 201 bomen is de opdruk duurzaam op te lossen door de boomspiegel te vergroten. Bij 50 bomen wordt de verharding herstraat. Bij 34 bomen wordt van een rij bomen de helft van de bomen gekapt, bij de resterende bomen wordt de boomspiegel vergroot. Tenslotte is er bij 60 bomen geen duurzame oplossing voor de wortelopdruk gevonden. Deze bomen zijn vaak te groot voor de groeiplaats, staan dicht bij gevels of andere bomen. Met andere woorden de groeiplaats is te klein voor de boom en is niet te vergroten i.v.m. huizen, trottoirs, wegen en andere bomen. Daardoor kunnen ook maar 4 bomen herplant worden.
Uitgangspunt bij het beoordelen van de wortelopdruk is het wegnemen van het gevaar mét behoud van de boom en zijn groeiplaats. Er is ook gekeken naar de eisen die gesteld worden vanuit wegbeheer, dat betekend dat het hoogteverschil van een verharding maximaal vier centimeter mag zijn. Daarnaast willen we natuurlijk geen onveilige situaties in de gemeente hebben.

Uitvoering van de maatregelen
De maatregelen met prioriteit hoog worden dit jaar uitgevoerd. De maatregelen met prioriteit laag en middel worden volgend jaar uitgevoerd. Voor de bomen met maatregel Straatwerk en verwijderen boom en Boom kappen met prioriteit hoog en middel is een kapvergunning aangevraagd.

De complete aanvraag ligt ter inzage bij de afdeling Bouwen, Wonen en Milieu in Huissen. Zie eveneens de publicatie over de aanvraag kapvergunning in Het Gemeentenieuws van 9 juni 2010.

Maatregelen

Prioriteit

hoog middel laag Totaal
Niets doen

185
Boomspiegel vergroten 71 44 86 201
Herstraten 22 25 3 50
Straatwerk en verwijderen boom 16 18 0 34
Boom kappen 16 6 38 60

Totaal

530

Opdruk Opdruk

(Geplaatst: 8 juni 2010)