Gemeente Maasgouw


Sociale Zaken besteedt extra aandacht aan "hoogwaardige handhaving"

Het team Sociale Zaken van de gemeente is actief bezig om haar dienstverlening verder te verbeteren. Wij zijn bereid hierin te investeren.

Werkzoekenden die recht hebben op een uitkering en die in staat zijn om weer te gaan werken krijgen snel na hun aanmelding werk aangeboden via een re-integratiebedrijf. We verwachten dat de kans op werk hierdoor wordt vergroot en dat we voorkomen dat mensen onnodig lang afhankelijk zijn van een uitkering.

AIs werken (nog) niet mogelijk is, verstrekken wij een uitkering. Echter alleen aan burgers die hier recht op hebben. Om te voorkomen dat er ten onrechte een uitkering wordt verstrekt, besteedt het team Sociale Zaken de komende tijd extra aandacht aan controle. Dit noemen we "hoogwaardige handhaving".

In het kader hiervan zetten we diverse activiteiten in. Zo bekijken we meer dan voorheen het recht op uitkering. Hierbij maken we gebruik van vooraf vastgestelde risicoprofielen. Deze risicoprofielen geven per cliënt aan hoeveel kans er is op werk en hoeveel risico er is op het onterecht verstrekken van een uitkering. Door bijvoorbeeld met cliënten in gesprek te gaan, onderzoeken we of er nog steeds recht bestaat op een uitkering. Door meer doelgericht te controleren wil het team Sociale Zaken de kans op misbruik en oneigenlijk gebruik beperken.

Binnen het project "hoogwaardige handhaving" is er ook extra aandacht voor het tijdig informeren van de cliënt over de geldende rechten en plichten. Zo is helder wat er van de cliënt wordt verwacht. In een vervolgfase proberen we om het de cliënt zo gemakkelijk mogelijk te maken om de gegevens te leveren die nodig zijn om de uitkering op een juiste manier te kunnen verstrekken.

Al deze activiteiten zijn er op gericht dat het geld dat wij beschikbaar hebben juist wordt besteed en terecht komt bij degenen die het nodig hebben.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u ons op werkdagen bereiken in het Publiekscentrum van de gemeente Maasgouw, Markt 36 in Maasbracht tussen 08.30 uur en 12.30 uur. Ook kunt u telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer (0475) 85 25 00.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00