Gemeente Lopik

Permanente bewoning recreatieverblijven

In de gemeente Lopik staan op verschillende plaatsen recreatieverblijven. Met recreatieverblijf wordt bedoeld: een verblijf op een perceel dat een recreatieve bestemming heeft in het bestemmingsplan. Dit kan zowel een recreatiewoning, stacaravan als een andersoortig verblijf zijn. Er zijn verschillende gevallen bekend waarbij een recreatieverblijf niet wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden, maar om permanent in te wonen. Dit is op grond van het bestemmingsplan niet toegestaan en dus onrechtmatig. De gemeente Lopik heeft beleid ontwikkeld om deze overtredingen aan te pakken.

Beleid
De raad heeft in de raadsvergadering van 15 december 2009 ingestemd met het beleid per-manente bewoning van recreatieverblijven. In het beleid is de aanpak van zowel bestaande als toekomstige gevallen van onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven vastgelegd. Een afschrift van dit beleid is te vinden op de website van de gemeente Lopik (www.lopik.nl).

Uitvoering van het beleid
In de week van 7 juni wordt aangevangen met de uitvoering van dit beleid.
Elke eigenaar/gebruiker van een recreatieverblijf wordt per brief gevraagd opgave te doen van zijn persoonlijke situatie met betrekking tot het gebruik van zijn of haar recreatieverblijf. Naast een uitgebreide toelichting, wordt deze brief vergezeld door een inventarisatieformulier, wat door de eigenaar/gebruiker moet worden ingevuld en geretourneerd.
Na ontvangst van dit formulier wordt beoordeeld of de aanvrager voor legalisatie van de permanente bewoning (indien van toepassing) in aanmerking komt.

Contact
Indien u een recreatieverblijf recreatief gebruikt of permanent bewoont, en geen brief met inventarisatieformulier heeft ontvangen, dient u contact op te nemen met onze afdeling Ruimtelijke ontwikkeling en beheer tel. 0348 - 55 99 55. Voor algemene vragen over het beleid permanente bewoning recreatieverblijven kunt met diezelfde afdeling contact opnemen.