MKB-Nederland

Sociale partners sluiten solide AOW- en pensioenakkoord

04 juni 2010
Sociale partners sluiten solide AOW- en pensioenakkoord

Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben deze middag een akkoord gesloten voor het verhogen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020. Door het koppelen van de AOW- en pensioenleeftijd aan de levensverwachting, ontstaat een modern, schokbestendig en houdbaar pensioenstelsel. De sociale partners hebben het akkoord aangeboden aan premier Balkenende en minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uitgangspunt van het pensioenakkoord is flexibiliteit en keuzevrijheid. Werknemers die nog steeds op hun 65e willen stoppen met werken, kunnen dat, maar krijgen wel een korting van 6,5 procent op de AOW-uitkering. Langer doorwerken leidt dan tot een verhoging van de uitkering met dit percentage. De keuzevrijheid in het pensioenstelsel zorgt ervoor dat bijvoorbeeld mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken.

Sociale partners zijn ook overeengekomen om de AOW te koppelen aan de verdiende lonen in plaats van de cao-lonen. Door de koppeling aan de werkelijk verdiende lonen wordt de AOW voor iedereen meer waard. Werknemers met aanvullend pensioen, die vroeg begonnen zijn en een lager inkomen hebben, kunnen daarom desgewenst met 65 jaar stoppen tegen een fatsoenlijk inkomen. Hiermee wordt voorkomen dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt er op achteruit zouden gaan.

Persbericht AOW- en pensioenakkoord
AOW- en pensioenakkoord