Gemeente Enkhuizen

Politie houdt toezicht op het water: Elf jaar en rondscheuren maar

"Ze zijn soms nog maar elf jaar en scheuren dan tussen andere vaartuigen en zwemmers rond in een motorbootje. Levensgevaarlijk!" Aan het woord is Jacco de Vries. Hij is als politieagent in het vaarseizoen regelmatig te vinden op het water. Iedere zomer wordt hij weer geconfronteerd met overlastgevende en gevaarlijke situaties in het waterrijke gebied in West-Friesland. "Het zijn vooral jongeren die overlast en gevaarlijke situaties veroorzaken, zegt De Vries. 'Te snel varen levert gevaarlijke situaties op voor zwemmers en voor andere vaartuigen. Onverantwoord varen beschadigt bovendien het milieu en waterdieren." Volgens De Vries is het belangrijk dat ouders zich realiseren wat voor boot ze aan hun kinderen meegeven. "Onder de twaalf jaar mag je niet eens een motorbootje besturen, toch gebeurt dat. Ook varen mensen nog regelmatig onder invloed van alcohol. Daar controleren we streng op."

Meld overlast en gevaar: 0900 8844
De politie wordt regelmatig geconfronteerd met klachten over motorboten of jetskis. Het betreft met name klachten over snel varen, overmatig alcoholgebruik, schreeuwen en springen van bruggen vlak voor of naast langsvarende schepen. Maar ook het beschadigen van de rietkraag door met een boot lukraak op iedere plaats af te meren. Snel varen met speedboten en jetski's levert bovendien nog gevaar op voor zwemmers. Deze kunnen bij hoge snelheid gauw over het hoofd worden gezien met alle gevolgen van dien.
De politie Noord-Holland Noord controleert deze zomer onder andere in Medemblik, Enkhuizen en Stedebroec. Ervaart u overlast of ziet u gevaarlijke situaties, bel dan de politie via het nummer: 0900 - 8844. De politie verspreidt folders onder de watersporters waarin alle regels staan vermeld. Deze folders zijn ook verkrijgbaar op de politiebureaus en bij een aantal gemeenten in waterrijke gebieden.

Kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud mogen alleen een motorboot besturen als die niet harder kan dan 13 km/u. Onder de 12 jaar mogen zij helemaal geen motorboot besturen.

De boetes bij overtredingen op het water liegen er niet om: Overzicht boetes vaarsurveillance download