Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

waterschapsdijk Veere

Schaapskudde begraast waterschapsdijk Veere

Schaapherder Jan Kajouw van Kaljouw Landschapsbeheer uit Biggekerke brengt in opdracht van het waterschap vandaag om 16.00 uur zijn schaapskudde naar de noordkant van de Polredijk tussen Veere en Vrouwenpolder. Het waterschap wil door een periodieke begrazing met deze rondtrekkende schaapskudde een soortenrijk grasland stimuleren.

Door de inzet van een schaapskudde bij het beheer van bermen en dijken wordt enerzijds het gras kort gehouden. Anderzijds worden de natuurwaarden op termijn zeer sterk vergroot. In tegenstelling tot de normale begrazing, trekt deze kudde langs verschillende terreinen. Hierdoor komt een proces van verspreiding van zaden op gang. Voorheen werd op deze dijk het gras gemaaid en afgevoerd.

Verspreiding genetisch materiaal
Met name in het voorjaar, als de groeiomstandigheden het best zijn, eten de schapen de dan voedzame grassen selectief weg, waar kruiden van profiteren. Een trekkende kudde legt ecologische verbanden. Onderzoek heeft aangetoond dat verspreiding van genetisch materiaal (o.a. zaden en sporen) over grote afstand gebeurt. In de vacht, de uitwerpselen en tussen de hoeven worden niet alleen zaden en sporen verspreid maar ook eitjes, insecten, slakken en spinnen. Zaden kunnen in de vacht maandenlang kiemkrachtig blijven.

Begrazing in vakken
Afhankelijk van hoe snel de (grasland)vegetatie groeit, begraast de kudde het terrein drie keer per jaar. Per graasbeurt wordt naar schatting een week begraasd. De begrazing vindt plaats binnen afrasteringen die schaapdicht zijn en onder stroom staan. De afgezette vakken worden iedere één tot twee dagen omgezet. Voor de verkeersveiligheid wordt een strook van één meter langs de weg en een halve meter langs het fietspad niet meebegraasd. Deze strook wordt voorafgaand aan de begrazing gemaaid.

Middelburg, 8 juni 2010