GroenLinks Maastricht


GroenLinks over raadsvoorstel m.b.t. steun aan MVV (tijdens ingelaste raadvergadering dd 26 mei 2010)

Woensdag 26 mei 2010, 19:00u - Gerdo van Grootheest
* MVV

GroenLinks over raadsvoorstel m.b.t. steun aan MVV (tijdens ingelaste raadvergadering dd 26 mei 2010)

Meneer de voorzitter, collega's, bezoekers op de publieke tribune, mensen thuis,

Vandaag praten wij voor de vierde keer in 11 jaar over een redding van MVV. Voor de vierde keer worden dezelfde argumenten gewisseld over het belang van betaald voetbal voor de stad, de strategische ligging van de Geusselt en waarom het dit keer wel gaat lukken. Laat ik maar met de deur in huis vallen: GroenLinks steunt het raadsvoorstel niet. Ik zal u uitleggen waarom. Daarbij ga ik in op drie elementen: de aankoop van het stadion, de kwijtschelding van de lening en vertrouwen.

Allereerst, de aankoop van het stadion. GroenLinks heeft drie redenen waarom wij dit geen goed idee vinden. De eerste reden heeft betrekking op afgesproken beleid voor buitensportaccomodaties. Wij hebben in Maastricht besloten om te werken naar een beperkt aantal kwaliteitssportparken. Oftewel, minder sportparken, maar dan wel hele goede. Het college vindt de aankoop van de Geusselt daar helemaal in passen. GroenLinks is het hier niet mee eens: u koopt een extra voorziening met alle bijkomende kosten van dien. GroenLinks investeert ook graag in sport maar, in plaats van in betaald voetbal, liever in bijvoorbeeld een extra Cruijf-court in een Maastrichtse wijk. De tweede reden waarom GroenLinks tegen aankoop van de Geusselt is heeft te maken met de relatie tussen de gemeente en MVV. Als de gemeente de Geusselt koopt, wordt de gemeente de huurbaas van MVV. Een huurbaas heeft een heel andere relatie met zijn huurder dan de huidige relatie tussen MVV en de gemeente. Wat doen we als huurder MVV over een paar jaar weer aanklopt bij huurbaas gemeente Maastricht voor steun? Na de aankoop van het stadion, zit de gemeente tot de nek in MVV. Het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt hier expliciet voor, juist omdat er voorbeelden zijn in de rest van het land waar te grote risico's zijn genomen. En de derde reden heeft te maken met eerder gemaakte afspraken om geen geld meer te steken in MVV. Het college en ook verschillende politieke partijen in de gemeenteraad zeggen: "Dat doen we ook niet, we kopen een stadion en investeren in vastgoed". Het college wil het stadion kopen voor het bedrag van 1,85 miljoen euro. De 1,85 miljoen is op geen enkele manier gebaseerd op de waarde van het stadion of iets dergelijks. `Toevallig' komt dit bedrag wel precies overeen met de schuldenlast van MVV. Het college en verschillende fracties in de raad durven met droge ogen te beweren MVV niet rechtstreeks te steunen, maar willen wel een stadion kopen voor een bedrag dat precies overeenkomt met de schuldenlast. Nog los van het jaarlijkse exploitatietekort van ruim drie ton, bovendien ongedekt, dat de gemeente en daarmee de Maastrichtse belastingbetaler mag ophoesten. Al met al wat GroenLinks betreft een farce.

Dan de kwijtschelding van de lening. Deze gemeenteraad en ook eerdere colleges hebben afgesproken geen geld meer te steken in MVV. De gemeente heeft MVV een lening verstrekt. Nu stelt het college voor deze lening maar kwijt te schelden. En dit onder het mom van: als MVV failliet gaat krijgen we de lening toch niet terug. Als wethouder Winants mij 100 euro heeft geleend, ik kan die 100 euro daarna niet terugbetalen en wethouder Winants zegt daarna "ach, laat maar zitten", dan krijg ik gewoon een gift van wethouder Winants. Oftewel, het klinkt allemaal prachtig, maar of je het nou linksom of rechtsom draait, door deze lening kwijt te schelden geven wij, met een tussenstap, een gift aan MVV. En dat is in strijd met de afspraken die we in het verleden hebben gemaakt. Verschillende fracties in deze gemeenteraad maken dan vandaag ook een draai van jewelste.

Het laatste element gaat over vertrouwen. Zoals ik al zei praten we vandaag voor de vierde keer in 11 jaar over de redding van MVV. En elke keer worden dezelfde argumenten gewisseld: er komt een nieuw bestuur, er wordt geïnvesteerd in de opleiding van de jeugd, er worden geen nieuwe schulden gemaakt als daar geen inkomsten tegenover staan. Al drie keer eerder werden er plechtige beloftes gedaan. En iedere keer zijn deze beloftes niet nagekomen. GroenLinks heeft grote waardering voor de inspanningen van de club van 11. Ik zou wensen dat ook bij andere maatschappelijke vraagstukken in onze stad zulke betrokken burgers zouden opstaan. Maar GroenLinks ziet niet in wat er dit keer anders is dan de vorige drie keren. Wethouder Winants zegt dan dat we "vertrouwen" moeten hebben. Wethouder Winants heeft al snel vertrouwen in zaken, dat weten we. GroenLinks geeft graag vertrouwen, maar dan wel op basis van feiten en argumenten. En deze feiten en argumenten zijn dit keer niet anders dan de vorige drie keren. Een tweede aspect van vertrouwen betreft de samenwerking in Zuid-Limburg. Ook nu weer mooie woorden over de samenwerking tussen de drie betaalde voetbalclubs. Van enige vorm van samenwerking is de afgelopen jaren echter niks terecht gekomen. Sterker nog, toen er gesproken werd over FC Limburg kregen bestuurders politiebewaking. En recent trok sponsor DSM nog de stekker uit de gezamenlijke jeugdopleiding omdat er geen bereidheid was tot samenwerking tussen MVV, Roda JC en Fortuna Sittard. En tot slot het signaal richting de stad. Hoe kunnen we aan de burgers en ondernemers in onze stad uitleggen dat als je je OZB niet betaalt, dat die dan wordt kwijtgescholden? Hoe kunnen we de burgers en ondernemers in de stad uitleggen dat als je je lening niet terugbetaalt, dat die gewoon wordt kwijtgescholden? Hoe kunnen we de burgers, ondernemers en amateurvoetbalverenigingen in de stad uitleggen dat je geen 1, geen twee, maar drie keer beloftes niet hoeft na te komen? Nee voorzitter, GroenLinks kan dit niet uitleggen aan Maastrichtse burgers, ondernemers en amateursportverenigingen waarvan sommigen de eindjes net elkaar kunnen knopen en ook graag zo'n behandeling van de gemeente zouden willen zoals MVV vandaag krijgt.

Voorzitter, samenvattend. GroenLinks vindt de aankoop van het stadion geen goed idee omdat het in strijd is met ons
buitensportaccomodatiebeleid, we ons tot onze nek in MVV steken en het aankoopbedrag van 1,85 miljoen euro enkel en alleen gebaseerd is op de schuldenlast van MVV en daardoor simpelweg een gift is. GroenLinks is tegen kwijtschelding van de lening omdat een bedrag eerst als lening verstrekken en daarna kwijtschelden, simpelweg steun is en dat is in strijd met eerder gemaakte afspraken. En GroenLinks heeft geen nieuwe feiten gekregen waarom wij er bij deze vierde keer wel vertrouwen in moeten hebben dat beloftes die al drie keer niet zijn gebroken, dit keer wel worden nagekomen. Afgelopen jaren hebben laten zien dat er geen bereidheid is tot samenwerking in Zuid-Limburg. En GroenLinks vindt dat we niet aan de Maastrichtse burgers, ondernemers en amateursportverenigingen kunnen uitleggen waarom MVV beloftes niet hoeft na te komen, belasting niet hoeft te betalen en leningen worden kwijtgescholden.

Voorzitter, GroenLinks roept het college en de gemeenteraad op: laten we ons vandaag niet voor de vierde keer aan dezelfde steen stoten.