Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


08-06-2010
Conferentie over de rol van groenten & fruit in Europa

Begin mei werd in Brussel de 6e editie van de EGEA conferentie gehouden (www.egeaconference.com), georganiseerd door Aprifel. Het thema was dit jaar "Voordelen van een gebalanceerde voeding: De rol van groenten en fruit". Dit meldt het Productschap Tuinbouw in haar nieuwsbrief Voedselveiligheid en gezondheid.

Er stonden verschillende presentaties op het programma, voornamelijk over wetenschappelijk onderzoek naar de rol van groenten- en fruitconsumptie bij het voorkomen van overgewicht en chronische ziekten. Daarnaast werd ingegaan op beleids- en promotiestrategieën om deze kennis te vertalen naar acties in de praktijk, zoals het EU Schoolfruit programma. En over hoe een oplossing te vinden voor de negatieve invloed van een laag sociaal-economisch niveau op iemands consumptie van groenten en fruit.

Meer actie
De belangrijkste conclusie van EGEA 2010 is dat er nu snel meer actie nodig is, omdat de huidige consumptie van groenten en fruit ver onder de aanbeveling ligt. Dit geldt voor de hele EU en voornamelijk onder mensen met een lage `sociaal-economische' status.

EGEA heeft vervolgens een aantal aanbevelingen gedaan: Geef meer financieel aantrekkelijke prikkels af om de consumptie van groenten en fruit te verhogen onder bevolkingsgroepen met een lage sociaal-economische status.
Promoot en versterk samenwerking tussen sectoren (gezondheid, landbouw, maatschappij en omgeving) voor een gezamenlijk beleid en aanpak. Verbeter de effectiviteit van het EU Schoolfruit programma, m.b.t. de invoering, begeleiding, maatregelen en duidelijke criteria voor de evaluatie.
Bepaal een strategie om effectief gebruik te maken van media en sociale marketing, met als doel het promoten van een toename van de groenten- en fruitconsumptie.