Gemeente Hoogeveen

Voorjaarsnota: College maakt zich op voor de toekomst

De Voorjaarsnota 2011-2014 staat dit jaar volledig in het teken van de bezuinigingsopdracht. Nog steeds zijn de financiële effecten van de economische en financiële crisis voor gemeenten moeilijk in te schatten. Een nieuw kabinet zal daarover uitsluitsel moeten bieden. Hoewel de exacte rijksbezuinigingen nog niet bekend zijn heeft het college hiervan een inschatting gemaakt. Hierbij is het college van mening dat als we nu niet beginnen met bezuinigen, we straks het risico lopen voor nog drastischer ingrepen komen te staan. In 2015 moet een bezuiniging van 5,9 miljoen euro op een totale begroting van ongeveer 180 miljoen euro bereikt zijn. Dat staat in de Voorjaarsnota, die het college dinsdag 8 juni heeft gepresenteerd.

"Samen naar een nieuw evenwicht"

Het collegeakkoord "Samen naar een nieuw evenwicht" vormt de basis voor de Voorjaarsnota. Het zoeken naar een nieuwe balans tussen ambities en financiële mogelijkheden was daarbij uitgangspunt. Gekoppeld aan het vinden van een nieuw evenwicht tussen de verantwoordelijkheid van de gemeente aan de ene kant en de verantwoordelijkheid van inwoners, ondernemers en organisaties aan de andere kant. Daarnaast is het college erin geslaagd om inkomsten en uigaven structureel in evenwicht te brengen, zo weinig mogelijk mensen met de bezuinigingen te raken, de gemeentelijke lasten niet te verhogen en vooral de kwetsbare groepen te ontzien.

Bezuinigingsscenario's

Het college heeft drie bezuinigingsscenario's uitgewerkt. Van een laag scenario via een middenscenario tot een scenario op basis van de meest sombere verwachting van de bezuiniging door het Rijk op het Gemeentefonds. Om klaar te zijn voor de toekomst heeft het college bij de uitwerking naar de programmabegroting gekozen voor het middelste scenario. Als onderdeel van de besparingen wordt een fors beroep gedaan op de eigen organisatie maar wel op een zorgvuldige en verantwoorde manier. Daarnaast wordt ook een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van aan de gemeente verbonden partijen, instellingen en organisaties.

Naast de besparingen op de jaarlijkse exploitatie wordt de raad voorgesteld het investeringsplafond te verlagen van 19 miljoen naar 17 miljoen, maar wel met de ambitie te blijven zorgen voor een aantrekkelijke gemeente met een goed voorzieningenniveau.

Impulsen

Naast de bezuinigingen vindt het college het noodzakelijk om een aantal extra impulsen te geven aan het Centrum voor Jeugd en Gezin, directe hulpverlening voor slachtoffers bij huiselijk geweld, digitale dienstverlening en voor de dagopvang van ouderen.

Financiële positie

Het college heeft bij de bezuinigingsscenario's de financiële positie van de gemeente Hoogeveen ook betrokken. De door het college gekozen koers heeft een gunstig effect op zowel de schulden als de reserves. De totale schuld komt zo'n EUR 10 miljoen lager uit dan bij de programmabegroting 2010 was voorzien.
De reserve structuurvisie komt ruim EUR 7 miljoen gunstiger uit. Maar ook de algemene reserve en dan met name de vrij besteedbare ruimte, komt nu EUR 2,7 miljoen gunstiger uit.
Met name de eerste jaren van deze Voorjaarsnota zijn incidenteel positief. Het college stelt voor om ook deze ruimte toe te voegen aan de algemene reserve, mede gelet op de financieel onzekere tijden.

Nota in raad

De gemeenteraad bespreekt op dinsdag 22 juni de Voorjaarsnota tijdens een openbare raadsvergadering.

Klik hier voor de Voorjaarsnota.