Medisch Spectrum Twente


Zorg traumapatiënt stopt niet meer bij de grens

Eerste Nederlands traumacentrum gecertificeerd door Duits trauma-netwerk

Enschede, 8 juni 2010

In het EUREGIO gebied zijn patiënten die acute zorg nodig hebben verzekerd van de beste Duitse óf Nederlandse zorg. Nederlandse en Duitse zorgverleners vormen bij een ernstig ongeval voortaan één team. Omdat bij een ernstig gewonde patiënt elke seconde telt, is een behandeling in het best toegeruste ziekenhuis essentieel. Op 10 juni aanstaande wordt tijdens het Duits-Nederlandse congres `Über die Grenze!', waar de praktische zaken van grensoverschrijdende samenwerking in de acute traumazorg centraal staan, Medisch Spectrum Twente officieel toegelaten tot het Duitse ziekenhuizen netwerk. Met de aansluiting van het eerste Nederlandse bovenregionale traumacentrum bij het Duits traumanetwerk gaan de slagbomen voor samenwerking tussen Nederlandse en Duitse zorgverleners in het EUREGIO gebied wagenwijd open. Een grote winst voor de patiënt.

Samenwerken

Er wordt op verschillende vlakken al samengewerkt op het gebied van acute traumazorg in het Duits-Nederlandse grensgebied. Zo bestrijkt de Duitse helikopter uit Rheine het EUREGIO gebied en werken ambulancediensten al geruime tijd grensoverschrijdend samen. Samenwerking is echter niet altijd vanzelfsprekend. Verschillen in de manieren van werken, taalproblemen maar ook de verschillen in cultuur zorgen voor barrières die in sommige situaties fataal kunnen zijn. Praktische zaken dienen op elkaar te worden afgestemd. Zo moeten bijvoorbeeld in Nederland alle patiënten uit een Duits ziekenhuis in verband met infectiegevaar altijd eerst in isolatie behandeld worden. Medewerkers van ambulance- of Rettungsdienst zijn gewend een ernstig gewonde patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen in eigen land, dat is niet altijd het ziekenhuis met de meest geschikte faciliteiten voor die patiënt. Maar voor hen is het vaak nog onbekend welke ziekenhuizen aan de andere kant van de grens beschikken over mogelijkheden om een dergelijke patiënt op te vangen. Glucosemetingen bij diabetes patiënten zijn verschillend omdat niet met dezelfde eenheden wordt gewerkt. Maar ook verschillen in regelgeving en verzekeringen brengen onduidelijkheden met zich mee.

Vooruitgang

De verschillende partners in de EUREGIO, waaronder Traumacentrum Euregio en het academisch ziekenhuis in Münster, hebben zich het doel gesteld te ondersteunen bij het openen van de grenzen voor patiënten die acute zorg nodig hebben. Naast het organiseren van taalworkshops en het uitgeven van een traumawoordenboek verzorgt Traumacentrum Euregio samen met Duitse partners op 10 juni aanstaande ook een groot Duits - Nederlands congres over samenwerken over de grens. Een dag waarop acute zorg professionals uit Nederland en Duitsland kunnen kennismaken met elkaar, elkaars mogelijkheden en de successen en misverstanden in grensoverschrijdende projecten met elkaar zullen delen. Met andere woorden van elkaar leren! Alle informatie hierover is te vinden op www.trendsintrauma.nl.

Het symposium `Über die Grenze!' wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees fonds voor regionale ontwikkeling van de Europese Unie Interreg.