VNG stelt inzet voor kabinetsformatie vast

08/06/2010 13:46

VNG

Persbericht

VNG stelt inzet voor kabinetsformatie vast

Gemeenten pleiten voor een sterke gemeente als 'eerste overheid' dichtbij burgers, een grotere rol van burgers en bedrijven, en een versterking van het takenpakket van gemeenten, vooral op de terreinen werk, zorg, jeugd, veiligheid, gebiedsontwikkeling en water. De Algemene Ledenvergadering van de VNG stemde vandaag in met een resolutie van deze strekking. In de resolutie staan ook een aantal voorwaarden, zoals voldoende handelingsruimte bij de uitvoering, duidelijke bevoegdheden richting maatschappelijke organisaties en voldoende financiële middelen, onder andere via een groter lokaal belastinggebied.

De VNG zal een aantal uitgangspunten meegeven aan het nieuwe kabinet. De VNG vraagt van het komende kabinet een duidelijke visie op de toekomst van het openbaar bestuur, op korte en lange(re) termijn. In de vormgeving van het proces waarlangs veranderingen tot stand komen, dienen de gemeenten als medeoverheid te worden betrokken.

De omvang en vooral de complexiteit van de huidige bestuurlijke organisatie van Nederland dient te worden teruggebracht. Het rijk moet geen nieuwe structuren ontwikkelen en geen nieuwe bestuurlijke inrichtingsvoorstellen doen, zoals de inrichting van elf veiligheids- of politieregio's.

Gemeenten willen doorgaan met de invulling van hun ambitie als eerste overheid. Dat doet een onverminderd beroep op het vergroten van de bestuurskracht van gemeenten. Daarom gaan gemeenten door met het versterken van de onderlinge regionale samenwerking en met schaalvergroting door gemeentelijke herindeling. In dit proces gaat het om een goede balans tussen kwaliteit en bestuurlijke slagkracht aan de ene kant, en herkenbaarheid en verbondenheid voor de inwoners van gemeenten, aan de andere kant.

Leeuwarden, 8 juni 2010

www.twitter.com/VNGemeenten.








Vereniging Nederlandse Gemeenten