Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bijzonderheden uit vergadering Limburgs Parlement 3 en 4 juni 2010 Het Limburgs Parlement vergaderde 2 dagen achter elkaar. De vergadering van 3 juni stond vooral in het teken van de behandeling van de jaarstukken 2009. In het kader van de belangrijke controlefunctie van het Limburgs Parlement werd een aantal besluiten genomen ter verbetering van inzichtelijkheid, transparantie en controleerbaarheid van jaarstukken.
Op 4 juni boog het Limburgs Parlement zich over de Voorjaarsnota en daarmee ook over de door het College van Gedeputeerde Staten (GS) voorgestelde ombuigingrichtingen in verband met de aanstaande bezuinigingen. In het kader van de kerntakendiscussie eiste het Limburgs Parlement de rol op als kadersteller.

Jaarstukken 2009
Het Jaarverslag en de daarin opgenomen jaarrekening is de inhoudelijke en financiële verantwoording van GS over het door hen uitgevoerde beleid, de gerealiseerde indicatoren en de kosten daarvan. Het biedt daarnaast inzicht in de verschillen tussen begroting en realisatie. De jaarstukken worden voorafgaand aan de behandeling in de Statenvergadering beoordeeld door de Controlecommissie uit Provinciale Staten. Mede op basis van het advies van de Controlecommissie stelde het Limburgs Parlement het Jaarverslag 2009 vast (voordelig resultaat van 42.312.684). De SP stemde tegen. In het kader van de (uitvoerbaarheid van de) controlerende functie van Provinciale Staten werd op advies van de Controlecommissie een aantal besluiten genomen. Zo werden er aanvullende eisen gesteld t.a.v. de opmaak van de jaarrekening en werd GS opgedragen halfjaarlijks treasury-rapportages naar de Controlecommissie te sturen, ter advisering door de Controlecommissie over de uitvoering van het treasury-statuut. Verder zullen Controlecommissie en GS een verbetertraject inzetten met als doel de begrotingen vanaf 2011 meer SMART (Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch Tijdgebonden) te laten zijn. Dat betekent beter afrekenbaar maken door duidelijkere doelen in de begroting te stellen.

Meerjarenperspectief Grondbedrijf (MPG)2010
Met het Meerjarenperspectief Grondbedrijf (MPG) 2010 legt het College van Gedeputeerde Staten (GS) verantwoording af over het in 2009 gevoerde beleid en de in het afgelopen jaar behaalde financiële resultaat door het provinciale Grondbedrijf. In het MPG is een vooruitblik opgenomen op het te verwachten financiële resultaat van het Grondbedrijf en de te verrichten activiteiten en worden de voorzieningen, verplichtingen, reserves en het weerstandsvermogen van het Grondbedrijf toegelicht.
Het Limburgs Parlement nam ervan kennis dat een positief resultaat gerealiseerd is van 1,0 miljoen en stelde het MPG 2010 vast inclusief een aantal kredietbesluiten t.b.v. projecten als Klavertje 4, Laerbroeck en Californië.
In het kader van een betere controleerbaarheid van de stukken werd GS opgedragen om met ingang van 2011 het MPG uit twee afzonderlijke delen te laten bestaan, te weten een verantwoording van het gevoerde beleid en financiële resultaten over het afgelopen jaar en een vooruitblik middels een maarjarenperspectief (inhoudelijk en financieel) voor het lopende jaar en de daarop volgende jaren (3 jaren op basis van het aangenomen VVD-amendement).
Ook besloot het Limburgs Parlement een evaluatie te laten uitvoeren naar actualiteit en naleving van kaders en regels met betrekking tot het Grondbedrijf. Tenslotte gaf het Limburgs Parlement opdracht vanaf het MPG 2011 potentiële financiële risicos vooraf uitdrukkelijker te benoemen en deze vooraf met het Limburgs Parlement te delen.

Voorjaarsnota
De fracties uit het Limburgs Parlement debatteerden op 4 juni over de voorjaarsnota 2010een toekomstvast kompas voor Limburg. Een voorjaarsnota waarin GS vanuit de situatie van economische crisis en crisis in de overheidsfinanciën inzet op een koers die in Limburg leidt tot versterking van het ruimtelijke en economische domein.

Het Limburgs Parlement eiste in het kader van de kerntakendiscussie de rol van kadersteller op. Een motie van PvdA, CDA, GroenLinks, SP, PvdD en D66 werd aangenomen waarmee GS opdracht kreeg om het Limburgs Parlement zodra meer duidelijkheid is over de bezuinigingsplannen van het nieuwe kabinet het Limburgs Parlement daarover te informeren, zodat het Limburgs Parlement in staat wordt gesteld de kaders te stellen voor een nieuw profiel.

Moties en amendementen Voorjaarsnota
Er werden 13 amendementen en 10 moties ingediend. 2 amendementen werden door GS overgenomen, 3 ingetrokken vanwege toezeggingen van GS, 1 aangehouden en 7 verworpen. 4 moties werden aangenomen, 4 aangehouden en 2 verworpen.

De door GS overgenomen amendementen waren afkomstig van GroenLinks. De strekking luidde: bij afbouw dan wel overheveling van beleidsvelden naar andere overheden of derden dient zorgvuldig afgestemd te worden met betrokken partijen. Bij sectorale bezuinigingen wordt door de provincie waar mogelijk en verantwoord t.o.v. het betrokken publieke belang naar rato binnen de desbetreffende sector bezuinigd.

Statenbrede steun ging naar de motie van PvdA-CDA met de opdracht aan GS om nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden om op grote schaal in Limburg duurzame energie op te wekken en hierover uiterlijk eind 2010 aan het Limburgs Parlement te rapporteren via een Witboek Duurzame Energie.

De motie CDA-PvdA inzake wereldpaviljoen Floriade werd aangenomen (SP en VVD stemden tegen), waarmee GS de opdracht kregen om in overleg te treden met de Stichting Wereldpaviljoen met als doel afspraken te maken over een substantiële provinciale bijdrage ten behoeve van de realisatie van de inrichting van het wereldpaviljoen op de Floriade. In dit paviljoen staat de realisering van de millenniumdoelstellingen centraal in relatie tot duurzame land- en tuinbouw.

De motie van VVD over het vervangen van sloopwoningen door nul energie woningen werd aangenomen. CDA stemde tegen.

De webcast (beelden) van de Statenvergadering vindt u via www.limburg.nl/statenvergadering.

8-6-2010 14:10