Ministerie van Defensie

Verkenningsvoertuigen ondersteunen politie

8 juni 2010, 14.28 uur

Militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot hebben tijdens een bomruiming in Velden afgelopen zondag de politie ondersteund. Vanuit 3 Fennek-voertuigen hielden zij een risicogebied rondom het gevonden explosief in de gaten.

Uit veiligheidsoverwegingen besloten de gemeente Venlo en de politie om in de directe omgeving van de bom huizen te ontruimen. Ook werd in een groter gebied de mensen geadviseerd binnen te blijven tijdens de ruiming door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Een kaart van het risicogebied. - Afbeelding: gemeente Venlo

Omdat het geheel afsluiten van een dergelijk gebied vrijwel onmogelijk is, wilden de hulpdiensten delen van het veiligheidsgebied onder waarneming brengen. Hiervoor werd de hulp van de landmacht ingeroepen.

Hardloper onderschept

De inzet van de voertuigen had effect. Wachtmeester der eerste klasse Bas Tiemens vertelt: "Deze ondersteuning was niet alleen leuk om te doen, zij wierp ook haar vruchten af. Op basis van een Fennek-waarneming hebben we een hardloper, die in het risicogebied rende, uit het gebied kunnen plukken."

Bestrijding van crises

Een Fennek staat paraat bij het risicogebied. - Foto: ministerie van Defensie

Dagelijks staan ruim 4600 militairen van Defensie klaar voor inzet in Nederland ter ondersteuning van de civiele autoriteiten. Zij werken samen aan de bestrijding van crises en rampen.