Gemeente Oldenzaal


Startersregeling in Oldenzaal blijft bestaan

08 juni 2010

Het college heeft besloten dat de VROM-Startersregeling blijft bestaan, zolang het beschikbare budget ruimte biedt. Het VROM-Startersfonds is inmiddels uitgeput. Via een brief brengen Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en het Ministerie van VROM gemeenten hiervan op de hoogte. Daarom levert het Rijk met ingang van 26 mei 2010 geen bijdrage meer aan de VROM-Startersregelingen. Het Rijk droeg hieraan 50% bij. Uit aanvragen van starters blijkt dat er in Oldenzaal nog steeds behoefte is aan de Startersregeling.

"De gemeente Oldenzaal heeft besloten om de Startersregeling te handhaven. De regeling vergroot voor starters het bereikbare aanbod in de bestaande woningvoorraad. Bovendien krijgt de woningmarkt een extra stimulans en indirect de economie" vertelt wethouder Rorink. "Voor de regeling heeft de gemeente een vast budget gereserveerd. Momenteel is er nog EUR 400.000,- beschikbaar. Nu de bijdrage van het Rijk stopt, overweegt de Provincie haar bijdrage te verhogen van 25 naar 50%. Daar zijn wij erg blij mee".

De Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van de woning en het maximale bedrag dat starters, op basis van hun inkomen, bij de bank kunnen lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. De lening kent een rentevaste periode van vijftien jaar, de looptijd is maximaal dertig jaar.

Starters op de koopwoningmarkt die financieel moeite hebben met het kopen van een woning kunnen bij de gemeente Oldenzaal een beroep doen op de Startersregeling. Hierdoor kunnen starters makkelijker een betaalbare woning kopen. De regeling is een aanvullende lening voor inwoners van Olden-zaal die voor het eerst een woning willen kopen. Woningen mogen maximaal EUR 210.000,- kosten. Hiervoor kan maximaal EUR 42.000,- bij de gemeente geleend worden.