Rijksoverheid


Datum 8 juni 2010

Betreft Kamervragen over de bezuinigingen bij Bureau Jeugdzorg Utrecht en Trajectum te Utrecht

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Langkamp (SP) over de bezuinigingen bij Bureau Jeugdzorg Utrecht en Trajectum te Utrecht (2010Z07033).

Hoogachtend,
de Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Langkamp over de bezuinigingen bij Bureau Jeugdzorg Utrecht en Trajectum te Utrecht.
(2010Z07033)


1
Kunt u aangeven hoe Bureau Jeugdzorg Utrecht hetzelfde aantal gezinnen kan begeleiden als zij naar verwachting 4,2 miljoen euro minder krijgt in 2010? 1,2,3


1.
Zoals ik op 26 maart 2010 in antwoord op eerdere kamervragen heb gemeld4, heeft de provincie Utrecht mij laten weten dat deze informatie niet juist is. Er is volgens de provincie Utrecht geen sprake van een bezuiniging op de subsidie voor bureau jeugdzorg.


2
Is het waar dat Bureau Jeugdzorg Utrecht nog steeds te maken heeft met een groeiende hulpvraag en aantal aanmeldingen?5 Zo ja, hoe kunt u deze bezuinigingen dan rijmen? Hoe gaat u ervoor zorgen dat Bureau Jeugdzorg de groeiende hulpvraag kan opvangen?


2.
Met de provincies en stadsregio's ben ik in IPO-verband het Afsprakenkader jeugdzorg 2010-2011 overeengekomen. Met dit afsprakenkader is vastgesteld welke middelen ik beschikbaar stel voor de provinciale jeugdzorg voor de jaren 2010 en 2011. In IPO-verband is een verdeelvoorstel gemaakt waarmee ik heb ingestemd. Over de precieze bedragen per provincie en stadsregio heb ik u geïnformeerd per brief van 20 januari (Kamerstukken 2009­2010, 31839, nr. 32). Op basis van het beschikbare budget is afgesproken dat provincies alle kinderen de noodzakelijke zorg geven binnen verantwoorde wachttijden. Dit geldt ook voor de provincie Utrecht.


3
Kunt u aangeven hoeveel jeugdhulpverleners er bij Bureau Jeugdzorg Utrecht en Trajectum inmiddels zijn ontslagen, of hun contract niet meer is verlengd vanwege bezuinigingen?6

3.
Zoals ik u in antwoorde
het plan.
De bewoners van het dorp Kootwijk zijn in alle fasen van het proces betrokken en

het plan van Staatsbosbeheer werd ook daar positief ontvangen. Op 10 december 2009 is het complex Radio Kootwijk vervolgens feestelijk overgedragen aan Staatsbosbeheer. De BBC is vervolgens opgeheven.

De proceskosten en de beheerslasten van de gebouwen tijdens het herbestemmingstraject zijn gedragen door het Rijk (OCW, VROM, LNV), provincie Gelderland en gemeente Apeldoorn. Doordat het traject meer tijd vergde is door partijen een keer extra bijgedragen in deze kosten.

Staatsbosbeheer heeft inmiddels een organisatie ingericht om de restauratie, herinrichting, benutting en programmering nader vorm te geven. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zal gedurende dit traject Staatsbosbeheer op structurele basis adviseren over de restauratie, de mogelijkheden voor restauratiesubsidie en herbestemming van de gebouwen. Staatsbosbeheer zal een beroep doen op de reguliere subsidieregeling van OCW.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart