Inspectie Verkeer en Waterstaat


dalen

Aantal aanhoudingen Nederlandse schepen in buitenland blijft dalen

Nieuwsbericht | 08-06-2010

In 2009 zijn er 29 aanhoudingen van Nederlandse schepen in het buitenland aan de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) gemeld. Dat is 4 minder dan in 2008. In 2007 was er ook al sprake van een daling. Dat blijkt uit een analyse van de IVW.

De twee belangrijkste aanhoudingsgronden hadden betrekking op het niet goed aangepast zijn aan nieuwe regelgeving. Zo was een vaak voorkomende grond een inadequate certificering van opslag- of filtersystemen voor afvalwater (MARPOL Annex IV). Ook hadden de inspecteurs relatief veel aanmerkingen bij de ''zwarte doos'' (voyage data recorder) die sinds vorig jaar verplicht aan boord is.

Voorlichting aan reders en klassenbureaus heeft er aan bijgedragen dat de belangrijkste aanhoudingsgronden van 2008 op de achtergrond zijn geraakt. Dat waren tekortkomingen bij oliefiltersystemen in de machinekamers en vaarbevoegdheidsbewijzen van officieren. Tekortkomingen aan (nood)brandbluspompen bleef echter, evenals in 2008, een belangrijke aanhoudingsgrond.

Voor de positie van Nederland op de ''white list'' van Port State Control (ranglijst van landen met duurzame, veilige reders met goede arbeidsomstandigheden) is het aantal aanhoudingen in de ''Paris MOU regio'' (Europa en Canada) van belang. Ook hier is een afname van het aantal aanhoudingen te zien, namelijk van 23 in 2008 naar 17 in 2009. Dit vergroot de kans dat Nederland een gunstigere positie gaat innemen op deze ''white list''.