First European E-Money Trust verkrijgt vergunning DNB

08/06/2010 15:02

FEET EGI BV

De Nederlandsche Bank heeft First European E-Money Trust (FEET) een vergunning verleend om officieel te opereren als Elektronisch Geldinstelling. Dit betekent dat FEET elektronisch geld mag uitgeven en beheren, en het betalingsverkeer kan verzorgen dat daarmee samenhangt. Bijvoorbeeld voor cadeaukaarten. De eerste cliënt van FEET is de 'Podium en Concertkaart', de digitale opvolger van de 'Theater- en Concertbon'.

Integriteit en compliance

De vergunning van DNB bevestigt dat FEET is ingericht naar de eisen die de Wet Financieel Toezicht stelt aan een Elektronischgeldinstelling en dat het bedrijf voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving rondom elektronisch geld. Wanneer FEET in opdracht van een cliënt elektronisch geld uitgeeft en beheert, bijvoorbeeld voor cadeaukaarten, dan is die cliënt ervan verzekerd dat dit volgens de gestelde eisen gebeurt.

Op dit moment voldoen veel bedrijven die cadeaubonnen en/of -kaarten uitgeven niet of niet volledig aan alle wettelijke eisen. Het wordt echter steeds belangrijker om waarborgen te bieden voor integriteit en compliance, nu de toezichthoudende instanties zullen gaan handhaven. Samenwerking met FEET biedt die waarborgen. Het is de garantie dat er op maatschappelijk verantwoorde wijze met elektronisch geld wordt omgegaan en het beschermt de belangen van alle betrokkenen, zowel consumenten als verkoop- en acceptatiepunten van bonnen en kaarten.

Wat doet FEET?

FEET levert totaaloplossingen aan ondernemingen die cadeaukaarten uitgeven en die dit volgens de wettelijke eisen willen doen. De dienstverlening is tweeledig:


- het uitgeven van elektronisch geld en afhandelen van alle transacties die gedaan worden met cadeaukaarten aan de kassa, giraal of via internet;


- het beheren van de credit gelden en het afhandelen van het betalingsverkeer tussen de exploitant en de aangesloten winkels.

De eerste cliënt waarvoor deze dienstverlening in de praktijk wordt gebracht is de 'Podium en Concertkaart', de digitale opvolger van de 'Theater- en Concertbon'.

Over elektronisch geld

Elektronisch geld, ook wel e-money, wordt in de Wet toezich kredietwezen omschreven als een 'geldwaarde die is opgeslagen op een elektronische drager'. Dat kan een drager zijn die in handen is van de gebruiker (zoals bij een chipknip), of een centrale drager (computersysteem) met op naam/nummer gestelde tegoeden. Een voorbeeld van elektronisch geld is een cadeaukaart waarmee bij winkeliers kan worden betaald.

...





http://www.feet.nl

http://www.feet.nl