Bouwbranche gereed voor vrouwen aan de top

08/06/2010 15:31

De Alliantie

Ruim 97% van de medewerkers in de bouw vindt het prima als hun baas een vrouw is. Binnen de branche is brede steun voor meer diversiteit. Maar er is nog te weinig bereikt, ondanks initiatieven als het Ambassadeursnetwerk voor de bouw. Er is nog veel te doen om daadwerkelijk meer vrouwen in managementposities te krijgen in de bouw. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek dat bedrijven in de bouwbranche hebben uitgevoerd onder hun medewerkers.

Onderzoek door Ambassadeursnetwerk voor de bouw

Het Ambassadeursnetwerk voor de bouw is in mei vorig jaar voor een jaar benoemd door minister Eurlings. Doelstelling van het netwerk is het aantal vrouwen in managementposities in de bouw te vergroten. Het Ambassadeursnetwerk heeft in mei van dit jaar dit onderzoek uitgevoerd onder haar medewerkers om te bekijken hoe de mensen in de sector staan ten opzichte van man-/vrouw-diversiteit.

Leden van het netwerk zijn: directeuren van ABT, de Alliantie, Arcadis, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, ING Real Estate Development, KONE, Nelissen en Prorail. De voorzitter van het Ambassadeursnetwerk voor de bouw is Jim Schuyt, directeur van woningcorporatie de Alliantie.

Het netwerk is mogelijk gemaakt door Vernieuwing Bouw (vroeger: Regieraad Bouw).

Globale resultaten onderzoek

Het onderzoek ging over:


-de persoonlijke houding tegenover vrouwen aan de top;


-de werkgerelateerde houding tegenover vrouwen;


-diversiteitsbevordering vanuit het bedrijf;


-toekomstverwachtingen over man-/vrouw-diversiteit.

Meer dan 97% van de driehonderd respondenten is het eens met de stelling 'Ik vind het prima als mijn baas een vrouw is'. Ze waarderen zogenoemde 'vrouwelijke' eigenschappen (zoals mensen ontwikkelen, belonen, inspireren en flexibiliteit) bij managers positief. Diversiteit beschouwt men als goed voor de integriteit omdat het de 'ouwejongens-krentenbroodcultuur' doorbreekt.

Toch vinden maar drie op de tien respondenten dat het bedrijf waar ze werken vrouwvriendelijker is dan een jaar geleden. Er wordt wel enige groei verwacht in de behoefte aan vrouwelijke managers in de bouwsector. Van de 300 respondenten met middelbare en hogere opleiding is tweederde man en eenderde vrouw. Het onderzoek is indicatief voor de bouwbranche en werd uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2.

Bijeenkomst op Provada

De resultaten van het onderzoek naar man-/vrouw-diversiteit in de bouwbranche worden gepresenteerd op een bijeenkomst tijdens de vastgoedbeurs Provada in de RAI in Amsterdam op woensdag 9 juni van 14.00 uur tot 15.00 uur in zaal P. Onder leiding van Lizzy Venekamp van Opportunity in bedrijf vindt een discussie plaats over de resultaten van het onderzoek. Ook vertelt Rob van Wingerden van bouwbedrijf BAM over ervaringen met man-/vrouw-diversiteit.

U bent van harte welkom.