Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 8 juni 2010

Ede start proef inzameling piepschuim

Door: afdeling Communicatie - Gerda van den Bosch

De gemeente Ede start 1 juli 2010 een proef met de inzameling van piepschuimverpakkingen uit huishoudens. Piepschuim kan prima hergebruikt worden. Het zoveel mogelijk hergebruiken van grondstoffen is een belangrijk doel binnen het afvalbeleid van de gemeente. Ede is de derde gemeente in Nederland, die het huishoudens mogelijk maakt om dit afval apart in te leveren voor hergebruik.

Bewoners kunnen op vertoon van hun afvalpas het piepschuim gratis brengen bij het Afvalbrengstation aan de Neonstraat te Ede. Het materiaal wordt hier in grote transparante zakken ingezameld en voor hergebruik afgevoerd naar het bedrijf HSV, een grote producent van piepschuim in Ede. Grote stukken piepschuim zitten bijvoorbeeld in dozen voor elektrische apparaten.

Hergebruik van piepschuim

Jaarlijks verdwijnt er ruim 4.000.000 kg piepschuim in het restafval. Dat is jammer, want schoon piepschuim kan prima worden hergebruikt als grondstof voor spouwisolatieplaten, dak- en vloerisolatie. Hergebruik van piepschuim is alleen mogelijk als het niet vervuild is met andere materialen, zoals bijvoorbeeld hout, krimpfolie, omsnoeringsband en pakband. Ook mogen er geen vervelende luchtjes aan zitten, zoals van vlees of vis.

Branchevereniging

Binnen het bedrijfsleven wordt al 85% van alle piepschuim hergebruikt. Huishoudens kunnen nu ook bijdragen in het hergebruik van piepschuimverpakkingsafval. Stybenex, de branchevereniging van piepschuimproducenten in Nederland heeft dit initiatief genomen, met ondersteuning van het Plastic Hero-programma van Nedvang.

Meer informatie over (hergebruik van) piepschuim is te vinden op www.stybenex.nl.