Consumentenbond

8 juni 2010

Meldplicht datalekken bepleit op ministerie

In een gesprek met minister Van der Hoeven van Economisch Zaken heeft Bart Combée, directeur Consumentenbond, 8 juni 2010 gepleit voor een meldplicht datalekken. Het ministerie wil eerst een nog beperkte meldplicht voor telecombedrijven invoeren. De Consumentenbond ziet liever dat de minister meteen doorpakt met een plicht voor alle bedrijven en overheden.

De meldplicht moet bedrijven en overheden die persoonlijke gegevens bewaren verplichten om diefstal of verlies van privégegevens te melden aan consumenten. Vaak worden dergelijk incidenten geheim gehouden. Het melden is onderdeel van nieuwe wetsvoorstellen op het gebied van telecommunicatie. De Consumentenbond ziet ook veel positieve elementen voor consumenten in het wetsvoorstel, zoals duidelijke telecomcontracten, meer transparantie van tarieven, makkelijker overstappen en maatregelen op het gebied van privacybescherming.

Open karakter

Laptops Internet is voor iedereen toegankelijk, dit open karakter is van groot belang en een belangrijke reden waarom internet zo'n succesvol communicatiemedium is geworden. De Consumentenbond vindt het daarom een publieke taak om dit te handhaven en waar nodig te beschermen.