SGP


Koopkracht in orde bij SGP

De volkskrant publiceerde vandaag de koopkrachtplaatjes van de partijen op basis van onderzoek door Nyfer. De SGP doet het goed. Zo gaan modale eenverdieners met twee kinderen er 192 euro per maand op vooruit (9%) en bijstandsmoeders met twee kinderen 78 euro (5%). AOWâers zitten rond de nullijn. Alleen veelverdieners leveren wat in. Bij gezinnen met een inkomen van ruim twee keer modaal is dit 1% en bij veelverdieners 2,6%. Onderstaande tabel geeft de gedetailleerde cijfers. Hieruit blijkt dat ook gezinnen met twee keer modaal er niet op achteruit gaan als ze geen gebruik maken van kinderopvang.

Overigens heeft de SGP aangegeven dat zij ruimte heeft om ongewenste koopkrachteffecten te compenseren. Daarvoor is expliciet 500 miljoen euro gereserveerd. Dit maakt het mogelijk de koopkracht van AOWâers iets meer te stimuleren dan in deze overzichten staat. Of dat gebeurt zal afhangen van de precieze doorrekeningen.

Uit de analyse van Nyfer blijkt verder dat de SGP goed scoort ten opzichte van andere partijen. De SGP scoort altijd beter (eenverdieners, alleenstaande ouders) of vergelijkbaar (AOWâers, tweeverdieners met twee keer modaal) met CU en CDA, behalve bij veelverdieners met een inkomen van boven de 1 ton euro (daar doet het CDA het beter). Veel beter wordt ook gescoord en opzichte van D66 en VVD. Voor eenverdieners en alleenstaande ouders is het verschil zelfs 10 tot 16%.
De SGP is blij met de koopkrachteffecten zoals berekend door Nyfer. Tegelijkertijd moet benadrukt worden dat de lange termijn effecten nog belangrijker zijn. Maar die pakken voor de SGP eveneens goed uit met een extra groei van het nationaal inkomen van 3,5% en een stijging van de werkgelegenheid met 2,25%.

Bron cijfers: Nyfer en Volkskrant (vk.nl/koopkracht).

Tabel met gedetailleerde cijfers.pdf