Belgische Federale Overheid



Belgische initiatieven betreffende de Holocaust (1997-2009)

Datum: 08 juni 2010

De Commissie schadeloosstelling leden van de Joodse Gemeenschap (kortweg: de Commissie) stelde de brochure 'Belgische initiatieven betreffende de Holocaust (1997-2009)' oorspronkelijk op naar aanleiding van de Belgische deelname aan de 'Holocaust Era Assets Conferentie'. Die conferentie werd georganiseerd te Praag van 26 tot en met 30 juni 2009, onder het Tsjechische EU-Voorzitterschap. Omwille van het belang van de verspreiding van deze informatie hebben de Belgische overheden beslist om de brochure te actualiseren, te vertalen en ter beschikking te stellen van het grote publiek. Deze brochure is beschikbaar in 4 talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels

De Commissie schadeloosstelling leden van de Joodse Gemeenschap heeft de aanvragen tot schadeloosstelling onderzocht van de leden van de Joodse Gemeenschap van België voor hun goederen die werden geplunderd of die ze hebben moeten achterlaten tijdens de oorlog 1940-1945. Zij begon haar werkzaamheden in 2002 en heeft deze stopgezet op 31 december 2007.
Maar het mandaat van de Commissie eindigde niet op die datum. De Commissie blijft echter enkel bevoegd voor de opvolging van de beroepsprocedures die bij de Raad van State nog aanhangig zijn. De administratieve opvolging wordt verzekerd door de diensten van de Kanselarij van de Eerste Minister.

Meer info over de Commissie schadeloosstelling leden van de Joodse Gemeenschap vindt u op www.combuysse.fgov.be.

Raadpleeg de brochure 'Belgische initiatieven betreffende de Holocaust (1997-2009)' op de website van de Kanselarij van de Eerste Minister. (pdf, 27 p. - 3,3 MB)
Zie het origineel