Acute hulpverlening in de sport gevaar

08/06/2010 15:55

Stichting Service Médical

Maastricht 08-06-2010 In een brandbrief aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vraagt de Mobiele Sportgeneeskundige Groep van de Stichting Service Médical om aandacht voor de wildgroei rond de medische begeleiding bij sportwedstrijden.

Niet het segment EHBO of Rode Kruis baart zorgen. Wel het toenemend aantal aanbieders in het zorgsegment van de acute geneeskunde. Lang niet altijd is duidelijk of zij aan de vereiste hoge standaarden voldoen, hoewel zij vaak beschikken over hulpverleningsvoertuigen met zwaailicht en sirene. Dit wordt in de hand gewerkt omdat het in ons land tegenwoordig relatief gemakkelijk is om een tweede hands ambulanceauto te kopen en daarmee de weg op te gaan. Bovendien is er in Nederland geen sprake van een landelijke norm voor de acute medische hulpverlening 'binnen de dranghekken'.

In korte tijd is het aantal aanbieders in ons land gestegen tot boven de tien. Daarbij gaat het om diensten of instanties die los staan van reguliere ambulancediensten.

De Stichting Service Médical die zelf beschikt over vergunningen dragende ambulances en over het kwaliteitssysteem ISO vraagt IGZ om meer toezicht en handhaving. Alleen zo kan er een evenwichtige hoogwaardige zorgverlening plaatsvinden. Op 28 mei jl heeft zij, bij het officieel indienen van het Kwaliteitsjaarverslag, haar verontrusting uitgesproken in een begeleidend schrijven aan de Landelijke inspecteur Ambulancezorg, drs. E. van Ankum.

In Nederland verzorgt de Stichting Service Médical de acute hulpverlening bij ca. 200 sportwedstrijden jaarlijks. Zo waren de hulpverleners present bij de Ronde van Spanje (Vuelta) in Nederland en de recent verreden Ronde van Italië (Giro) in ons land. De hulpverlening geschiedt door 175 gespecialiseerde vrijwillige hulpverleners en een tiental ambulancevoertuigen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.servicemedical.eu