Ministerie van Defensie

Medailles voor NAVO trainingsmissie Irak

8 juni 2010, 16.19 uur

De 5 Nederlandse militairen van de NAVO Trainings Missie Irak (NTM-I) hebben gisteren in Bagdad de NAVO-medaille gekregen voor hun inzet. Eind vorige maand ontving adjudant Alfredo Leenderts al de Amerikaanse Meritorious Service Medal voor zijn uitstekende werkzaamheden als Command Sergeant Major van deze missie.

De NAVO-medailles, een blijvende herinnering voor de geleverde prestaties tijdens de uitzending, werden uitgereikt door de plaatsvervangend commandant NTM-I. Een van de taken van de Nederlandse leden was het opleiden en adviseren van Irakese veiligheidsfunctionarissen.

Onderscheiding

De Meritorious Service Medal is een onderscheiding die wordt uitgereikt aan Amerikaanse en buitenlandse militairen die zich onderscheiden buiten gevechtsomstandigheden. Fungerend als senior adviseur voor onderofficieren, korporaals en soldaten onderhield adjudant Leenderts goede contacten met het NTM-I-hoofdkwartier en de Amerikaanse troepen in Irak. Voor Leenderts is het de tweede keer dat hij deze medaille ontvangt. In 2007 werd hij al onderscheiden voor zijn werk als docent op de United States Sergeants Major Academy.

NTM-I

Sinds augustus 2004 neemt Nederland deel aan de trainingsmissie. Het doel van de NTM-I is de Irakese regering ondersteunen met training en advies bij het opbouwen van de Irakese Krijgsmacht en veiligheidsfunctionarissen (Iraqi Security Forces ISF). Deze bestaan op dit moment uit 600.000 personen. Het NTM-I assisteert ook diverse Irakese operatiecentra van waaruit de krijgsmacht veiligheidsdiensten worden gecoördineerd.