Huurders kiezen voor leefbare wijken en betaalbare woningen

08/06/2010 16:17

De Nederlandse Woonbond

Woningcorporaties moeten niet alleen voor een goede woning zorgen, maar ook blijven investeren in de leefbaarheid van wijken en de duurzaamheid van woningen. De huurtoeslag moet blijven voor de mensen die deze nodig hebben en de huren mogen niet meer stijgen dan de inflatie. Dit vinden de kiezers die de kieswijzer voor huurders van Aedes en Woonbond hebben ingevuld.

Ruim 2400 mensen hebben via de kieswijzer voor huurders hun eigen verkiezingsprogramma voor het wonen samengesteld. Zij selecteerden de standpunten van politieke partijen die het meest aansluiten bij hun eigen ideeën en mening over de woningmarkt.

Leefbaarheid en wijkaanpak

De helft van deze kiezers vindt dat het vergroten van de leefbaarheid bij de kerntaak van de corporaties hoort. 'De woningcorporaties moeten zich richten op sociale huisvesting, leefbaarheid en wijkaanpak. Het is hun taak een bijdrage te leveren aan leefbare buurten en buurtvoorzieningen. De leefbaarheid in achterstandwijken moet worden vergroot door samenwerking van burgers, gemeenten, corporaties en andere organisaties', vinden zij.

Huurstijging en huurtoeslag

Veertig procent vindt dat de gemiddelde huurstijging niet hoger mag zijn dan de inflatie. Meer dan een derde van de kiezers gaf aan dat de huurtoeslag mag veranderen zolang deze er maar blijft voor de mensen die het nodig hebben. Bijna twintig procent vindt dat de huurtoeslag moet blijven zoals deze is.

Energiebesparing en duurzaamheid

Ruim vijftien procent van de kiezers die een eigen programma voor de woningmarkt hebben samengesteld, vinden dat woningcorporaties samen met energiebedrijven moeten investeren in woningisolatie. Huurders met lage inkomens krijgen voorrang, zodat zij als eerste kunnen profiteren van de lagere energierekening.








Aedes