Overeenkomst Sociaal Plan Wärtsilä Netherlands en DTS

08/06/2010 16:28

Wärtsilä Netherlands B.V.

Wärtsilä Netherlands BV, DTS BV en de vakbonden (FNV Bondgenoten, de Unie, CNV Vakmensen en VHP2) hebben een accoord bereikt inzake het Sociaal Plan voor de medewerkers die getroffen worden door de reorganisatie, zoals aangekondigd op 19 januari 2010. Het Sociaal Plan maakt deel uit van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) en verloopt in mei 2012. Belangrijke elementen uit het Sociaal Plan zijn: outplacement begeleiding, financiële compensatie, budget voor opleidingen/trainingen en een loyaliteitsbonus. Wärtsilä Netherlands en DTS starten nu met de uitvoering van de voorgenomen reorganisatie.

Nu er een positief advies van de Ondernemingsraad en een Sociaal Plan is, kan het management van Wärtsilä Netherlands BV de geplande reorganisatie gaan formaliseren en uitvoeren conform plan. "Met dit Sociaal Plan, waarvan de getroffen medewerkers gebruik kunnen maken, erkent Wärtsilä haar verantwoordelijkheden. Het plan is een goede balans tussen een financiële compensatie en outplacementbegeleiding. De focus van Wärtsilä is een Sociaal Plan dat voldoet aan de individuele behoeften van een gevarieerde werknemerspopulatie en dat medewerkers ondersteunt bij het vinden van een andere baan buiten Wärtsilä", zegt Fred van Beers, Managing Director Wärtsilä Netherlands. Hij vervolgt: "sinds januari hebben we geen vertragingen gehad in de productie, bij servicewerkzaamheden en bij projecten. Alle collega's hebben hun verantwoordelijkheden genomen, zijn doorgegaan met hun dagelijkse werkzaamheden en hebben bijgedragen aan het realiseren van klantenverzoeken. Als erkenning van onze zijde zijn we dan ook binnen het Sociaal Plan een loyaliteitsbonus overeengekomen.

Eind 2010 zullen de reorganisatie en de verplaatsing van de productie-activiteiten afgerond zijn.

In Nederland zal de nadruk op R? en Services komen te liggen. Bij voorkeur in Drunen of in de omgeving van Drunen zal Wärtsilä een nieuw Technology and Services Centre opzetten. Doelstelling van dit Technology and Services Centre is het creëren van synergie en efficiëntie tussen de expertise in Sales, Engineering, R? en Services, met een focus op hun competenties op Propulsiegebied.

Ook het Wärtsilä trainingscentrum in Waalwijk zal onderdeel uit gaan maken van het Technology and Services Centre, waar ongeveer 300 medewerkers werkzaam zullen zijn.

Wärtsilä heeft op 19 januari 2010 aangekondigd om, als gevolg van marktontwikkelingen, zijn productie-footprint in Europa te reduceren en productie-activiteiten over te hevelen naar China. Onderdeel van de wereldwijde mededeling was de sluiting van de productiefaciliteiten in Nederland (propellerproductie locatie in Drunen en onderdelenproductielocatie DTS in Zwolle). Daarnaast past Wärtsilä in Nederland de totale Nederlandse organisatie aan naar de huidige marktontwikkelingen. Als gevolg van deze mededeling vervallen er in Nederland 570 van de 1500 fte's.

Profiel Wärtsilä

Wärtsilä is in de maritieme en energiemarkten wereldleider van complete voortstuwings- en energieoplossingen voor de gehele productlevensduur. Door de nadruk te leggen op technologische innovaties en het nastreven van optimale efficiëntie, maximaliseert Wärtsilä de milieuvriendelijke en economische prestaties van de schepen en energiecentrales van zijn klanten.

In 2009 heeft Wärtsilä met ruim 18.000 medewerkers een omzet behaald van EUR 5,3 miljard. Wärtsilä heeft wereldwijd 160 vestigingen in 70 landen en staat genoteerd aan de NASDAQ OMX in Helsinki, Finland.





http://www.wartsila.com/netherlands

http://www.wartsila.com