Werkstraffen.nl gelanceerd

08/06/2010 16:29

Stichting Reclassering Nederland

Reclassering Nederland publiceert vandaag een digitaal dossier over de werkstraf. Op www.werkstraffen.nl vinden pers, publiek en politiek alles over de werkstraf. Van praktijkverhalen tot wetenschappelijk onderzoek.

Door informatie te bundelen en aan te bieden kan de bezoeker van de website zelf een oordeel vellen over de werkstraf.

De werkstraf werkt, blijkt uit de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek. Toch gaan stemmen op om de opzet te veranderen of de werkstraf zelfs af te schaffen. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende liet zich onlangs in die richting uit. De PVV pleit in het verkiezingsprogramma voor volledige afschaffing. Ook zijn er mythes in omloop. Zoals de misvatting dat plegers van zware delicten, bijvoorbeeld ernstige zedenmisdrijven, er met uitsluitend een werkstraf vanaf komen. Of de veelgehoorde ergernis dat een werkstraf niets uithaalt en geen gedragsverandering tot stand kan brengen.

Recent wetenschappelijk onderzoek door prof. dr. Paul Nieuwbeerta bewijst dat een werkstraf het gedrag van de gestrafte in veel gevallen gunstig beïnvloedt. Uit de eerste conclusies van een nog lopend onderzoek van hoogleraar Reclassering prof. dr. Peter van der Laan blijkt dat de werkgestraften de werkstraf ook echt als een straf ervaren. De voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat veertig procent van de gestraften de werkstraf als nuttig ervaart en 56 procent zelfs als leerzaam.

Naast de bevindingen van de wetenschap bevat de nieuwe website inspectierapporten van het Ministerie van Justitie, praktijkverhalen van de werkvloer, een overzicht van de standpunten van politieke partijen over de werkstraf, antwoorden op veelgestelde vragen en een mediabank.