Radboud Universiteit Nijmegen


* Grootste radiotelescoop, ...

Grootste radiotelescoop, LOFAR, officieel in gebruik

Datum bericht: 8 juni 2010

De grootste radiotelescoop ter wereld, LOFAR, wordt aanstaande zaterdag officeel geopend door koningin Beatrix. De Radboud Universiteit Nijmegen is een belangrijke deelnemer in het project en droeg bij in het ontwerp van de hard- en software van de installatie. Hoogleraar Radioastronomie Heino Falcke nam bijvoorbeeld het initiatief om LOFAR internationaal te maken. Het netwerk van radioantennes op de Drentse hei is sindsdien uitgebreid met meetstations in Engeland, Duitsland, Zweden en Frankrijk. Andere landen zullen volgen. Hoe groter LOFAR is, hoe meer informatie die opvangt en hoe beter die de richting en afstand tot een bepaalde bron kan bepalen.

LOFAR is een telescoop die bestaat uit een netwerk van 25.000 radioantennes en daarmee `luistert' naar signalen uit het heelal. Zo kunnen bijvoorbeeld details van een ver-wegstaande quasar worden bepaald, een recent succes van LOFAR.

Op dit moment werken de Nijmeegse astronomen aan een systeem om met LOFAR beelden met de hoogst mogelijke tijd-resolutie te maken, namelijk kleiner dan 10 nanoseconde. Falcke: `Hiermee kunnen we bronnen detecteren en in beeld brengen, zoals pulsars, snel-ronddraaiende dode sterren, hoog-energetische deeltjes die inslaan op aarde en de maan en bliksemschichten in heel Nederland. Natuurlijk kwamen de eerste flitsen die we vonden niet van ver weg, maar van het schrikdraad in de buurt...'

Meer over LOFAR op de site van ASTRON