Rijksoverheid


Cijfers ondernemersvertrouwen hoopgevend

Nieuwsbericht | 08-06-2010

Het voorzichtige herstel in het ondernemersvertrouwen is een positief teken. Dat zegt minister van der Hoeven in reactie op het verschijnen van de Conjunctuurenquête Nederland van de Kamers van Koophandel.

Ondernemersvertrouwen positief

Uit de dinsdag 8 juni 2010 gepubliceerde enquête van de Kamer van Koophandel blijkt dat het ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 acht weer positief is:
+6,7 tegen -8,2 in het eerste kwartaal van 2010.

Cijfers hoopgevend

"We zijn er nog niet, maar de cijfers zijn wel hoopgevend. Je ziet dat veel bedrijven nog bezig zijn om de gevolgen van de crisis op te vangen en dat er nog minder geïnvesteerd wordt. Maar met de nu ingezette verbetering kunnen we alleen maar tevreden zijn," aldus Van der Hoeven

Sectoren in de lift

Uit de enquête blijkt naast de stijging van het ondernemersvertrouwen ook dat zakelijke dienstverlening, agrarische sector en groothandel weer in de lift zitten, maar dat de bouw nog flink achter blijft. De groothandel, detailhandel en zakelijke dienstverlening trekken weer personeel aan.

Aandacht voor kredietverlening van banken aan bedrijven

Minister van der Hoeven vroeg de afgelopen maanden regelmatig aandacht voor de kredietverlening van banken aan bedrijven. Ook maakte ze een uitgebreid pakket maatregelen voor bedrijven om de crisis te bestrijden en innovatie op peil te houden. "Gelet op de diverse onzekerheden blijft flankerend beleid, zoals met borgstellingen door de overheid van onverminderd belang", aldus van der Hoeven.