Werkgevers VVT: bonden blokkeren loonbod

08/06/2010 16:52

ActiZ

Werkgevers van verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg van ActiZ en BTN noemen het onbegrijpelijk dat de vakbonden gisteren voor de tweede keer uit het CAO-overleg zijn gestapt. De bonden braken eerder op 1 april jl. het overleg af omdat de werkgevers vasthielden aan de 0-lijn. Gisteren is op initiatief van werkgevers het overleg weer hervat. In dit overleg hebben werkgevers aangegeven dat zij bereid zijn de 0-lijn los te laten. Tot verbijstering van de werkgevers hebben de bonden het overleg gisteren opnieuw afgebroken. De bonden sturen daarmee aan op een onnodig conflict in de sector. De bonden weigerden gisteren om over een totaalpakket te onderhandelen. Daardoor krijgen de werkgevers geen ruimte om met een loonbod te komen.

Keuze

De bonden weigerden gisteren over het totaal te onderhandelen en willen eerst een apart akkoord over hun voorstel met betrekking tot het leeftijdsverlof. De werkgevers hebben voorgesteld om het leeftijdsverlof te vervangen door een budget. Werknemers kunnen dan zelf bepalen of zij dit budget uitgekeerd willen zien in tijd of geld. Vakbonden willen geen keuzemogelijkheid, maar alleen tijd. Werkgevers waren en zijn bereid hierover verder te praten, maar alleen als onderdeel van een totaal CAO-akkoord. Werkgevers willen niet geïsoleerd over één onderwerp praten maar, zoals gebruikelijk in CAO-onderhandelingen, over alle thema's inclusief de salarissen.

Loonbod

Door de rigide weigering van de bonden om over de gehele CAO te onderhandelen krijgen de werkgevers geen ruimte om met een loonbod te komen en een CAO af te sluiten. Een slepend CAO-conflict dat nu dreigt te ontstaan, is niet in het belang van de sector.

Werkgevers hebben vandaag de bonden opnieuw uitgenodigd voor CAO-overleg op woensdag 16 juni as. In dit overleg willen werkgevers een samenhangend voorstel doen dat onder meer loon, leeftijdsverlof, behoud werkgelegenheid en scholing omvat.