Gemeente Eindhoven

Eindhoven controleert vrachtwagens intensief tijdens actie

In de komende dagen organiseert Eindhoven een handhavingsdag milieuzonering. Naast Eindhoven nemen ook de steden Tilburg, 's-Hertogenbosch en Breda deel aan deze handhavingsdag. Het hele jaar door controleren medewerkers van Stadstoezicht of vrachtwagens in de binnenstad voldoen aan de criteria van de milieuzone. Tijdens de handhavingsdag wordt deze controle geĂŻntensiveerd en wordt extra aandacht gevraagd voor de naleving van de toelatingseisen van de milieuzone.

Binnen de ring van Eindhoven mogen sinds de invoering van de milieuzones in 2007 alleen nog schone vrachtwagens rijden. Sinds 1 januari 2010 zijn de toelatingseisen voor vrachtauto's in de milieuzone verscherpt. Alleen vrachtauto's met Euronorm 4 of hoger zijn toegestaan in de milieuzone. Tijdens de actie vorig jaar bleek dat steeds meer vrachtwagens die in de milieuzone rijden, schoon zijn. Ook nu de eisen verder verscherpt zijn, hopen we weer op een goed resultaat.

Milieuzone effectief middel

Een evaluatie van de milieuzones die in 2009 in opdracht van het ministerie van VROM en AgentschapNL is gehouden, laat zien dat een milieuzone een bijzonder effectief middel is om de luchtkwaliteit in stadscentra te verbeteren. Dit betekent wel dat er goed moet worden gecontroleerd of de vrachtauto's die daar rijden ook echt aan de eisen voldoen of een ontheffing hebben. Eigenaren van vrachtauto's die incidenteel in de milieuzone komen, kunnen een dagontheffing aanvragen. Eigenaren die op basis van uitzonderlijke omstandigheden niet aan de toelatingscriteria kunnen voldoen, kunnen een beroep doen op de zogenaamde hardheidsclausule. Alle overige eigenaren moeten aan de criteria voldoen. Op overtreding staat een boete van EUR 160,-.