FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: persoonlijk budget en hogere jeugdlonen in nieuwe cao Mediq

FNV Bondgenoten en Mediq hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. Hierin krijgt elke werknemer een persoonlijk budget dat kan worden aangewend voor opleiding of om extra te sparen voor pensioen of levensloop. Daarnaast krijgen jongeren voortaan vanaf hun 21e een volwaardig, volwassen loon.

Hilde ter Doest, bestuurder FNV Bondgenoten: "Wij vonden het belangrijk om kwalitatieve afspraken te maken ter bevordering van de werkzekerheid en inzetbaarheid van werknemers. Met het persoonlijk budget van 0,5 procent van het bruto jaarloon kunnen werknemers investeren in hun eigen ontwikkeling en om werk en privé beter te combineren, ook op de lange termijn."

Er wordt een werkgroep opgericht die de belangrijkste knelpunten en mogelijke oplossingen in de verschillende levensfasen van werknemers in kaart gaat brengen. Ter Doest: "Jongere en oudere werknemers hebben behoefte aan andere arbeidsvoorwaarden passend bij hun levensfase. De werkgroep onderzoekt welke maatregelen dat kunnen zijn en die ook rekening houden met de balans tussen werk en privé."

De looptijd van de cao is van 1 mei 2010 tot en met 30 april 2011. De werknemers ontvangen met terugwerkende kracht per 1 mei een structurele loonsverhoging van 1,25 procent.

Mediq (voorheen: OPG) is een internationale retail- en distributieonderneming voor geneesmiddelen en medische middelen. Bij het bedrijf werken in totaal circa 7.700 werknemers, hiervan werken er circa 2.400 in Nederland.