Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Bladvlekkenziekte bij platanen

Vroege herfst schaadt platanen niet

Platanen laten hun nog jonge - blaadjes nu al massaal vallen. Dit komt door de platanen bladvlekkenziekte die vaker de kop opsteekt na een zeer koud voorjaar. De blaadjes krijgen bruine vlekken, krullen om en vallen uit. Er is niets tegen te doen maar de ziekte is niet ernstig. Zodra het warmer wordt, herstelt de boom.

In Rotterdam staan 12.000 platanen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld aan de Coolsingel, Mathenesserlaan, Schiebroekselaan, Jericholaan, Spinozaweg, Mijnsherenlaan, Putselaan en de Aveling.

Zorg voor bomen
Hoewel er geen effectieve bestrijding is, helpt ROTEB door de afgevallen bladeren waar de schimmel in overwintert, te verwijderen. En omdat deze ziekte de gezondheid van bomen op den duur aantast, houdt Gemeentewerken de bomen uit voorzorg in conditie. Zo voeren de medewerkers van Gemeentewerken maatregelen uit het bomenstructuurplan uit, zoals het verbeteren van goede groeiomstandigheden voor bomen. De bomen krijgen dan meer ruimte om te groeien en vruchtbare aarde waardoor ze groter en sterker worden.