Gemeente Woerden

Karakteristieke woorden tijdens afscheid

07-06-2010
Donderdag 3 juni namen de oud wethouders Westerink, Strik en Groeneweg afscheid. Voor iedereen die er niet was een korte schets van de toespraken.
impressie afscheidsreceptie
Tijdens het officiële gedeelte van het afscheid in de raadszaal spraken achtereenvolgens burgemeester Schmidt, gemeentesecretaris Wieringa, raadslid Jaap van der Does namens de raad en natuurlijk de scheidende wethouders zelf.
Het informele gedeelte volgde daarna in de Koepel, waar lang wachten gepaard ging met ontmoetingen van oude en nieuwe kennissen. Wanneer drie oud wethouders afscheid nemen is de rij om een hand te schudden lang.....

Burgemeester Schmidt karakteriseerde de drie heren: Bert Westerink; sterk in relativeren, Johan Strik; de professional en Wim Groeneweg als de gedreven man met een grote inzet. Mooi werd dit gereflecteerd in de toespraken van de heren zelf:

Bert Westerink is korte tijd in Woerden wethouder geweest. Sinds twee jaar nam hij de portefeuille onderwijs waar, nadat de vorige wethouder om politieke redenen aftrad. Groningen is de thuisbasis van Bert Westerink. Met veel humor plaatste hij zijn periode in Woerden in het licht van zijn (veel grotere) woonplaats Groningen. De meegebrachte presentjes waren kenmerkend: Groninger koek, Groningse jenever enz. enz.

Johan Strik gaf in zijn speech betekenis aan zijn 7 jaar wethoudersschap als afronding van een beroepsleven waarin hij zich altijd met ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting heeft beziggehouden. Een bestuursfunctie is er om zaken te realiseren. Hij kijkt dan ook met veel plezier terug op gesprekken met belangenbehartigers en samenwerkingspartners, waardoor (soms met veel moeite) een resultaat tot stand kwam waar iedereen blij mee was. "Gezien de inzet van de gemeentelijke overheid om met iedereen het gesprek aan te gaan is het teleurstellend te merken dat de maatschappij zo negatief oordeelt over de overheid in het algemeen; een landelijke tendens."

Bij dit laatste haakte Wim Groeneweg aan. In zijn toespraak ging het over samenwerking.
Net als de voorgaande sprekers bedankte hij alle mensen waarmee hij heeft samengewerkt of die zijn wethoudersschap mogelijk hebben gemaakt. Het thuisfront hoort daar nadrukkelijk bij. Een bestuurder gaat in gesprek met individuele inwoners, maar behartigt uiteindelijk het algemeen belang. Daar is niet altijd iedereen blij mee. Ook schetste hij de verhouding tussen bestuurder en ambtelijke organisatie. Ambtenaren voeren bestuurlijke opdrachten uit. Het bestuur blijft verantwoordelijk. Hij prees de mensen uit de ambtelijke organisatie. "Daar zit veel kennis en inzet. Bestuurders kunnen daarop rekenen." Vele namen en anecdotes volgden. Ambtenaren in de zaal gloeiden van trots.

bert westerink

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden|tel. (0348) 428 911|stadhuis@woerden.nl |