Ministerie van Justitie


Wetsvoorstel forensische zorg ingediend bij Tweede Kamer

Nieuwsbericht | 08-06-2010

Minister Hirsch Ballin heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer waarmee voorkomen kan worden dat mensen met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking in een justitiële inrichting terecht komen, terwijl zij daar eigenlijk niet thuishoren.

Goede zorg - als onderdeel van de straf - kan voorkomen dat gedetineerden na hun straf opnieuw de fout in gaan. Het wetsvoorstel maakt het voor officieren van justitie en rechters mogelijk om iemand sneller geestelijke zorg te bieden. In elke fase van het strafrechtelijk traject kan worden gekozen voor behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Vooral in het gevangeniswezen worden steeds meer mensen opgenomen met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking. Er zijn daar echter beperkte mogelijkheden om hen te behandelen. Als behandeling wel mogelijk is, kan deze vaak niet worden afgemaakt. Na afloop van de gevangenisstraf verloopt plaatsing van gedetineerden in een instelling van geestelijke gezondheidszorg namelijk niet altijd zonder problemen. Directe terugkeer kan ertoe leiden dat ex-gedetineerden snel terugvallen in hun oude gedrag en daarmee tot herhalingscriminaliteit (recidive).

Het nieuwe wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg vervangt de huidige Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen.

Forensische zorg

Forensische zorg wordt opgelegd aan mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd en die lijden aan een (psychische) stoornis. TBS is hiervan het bekendste voorbeeld. De zorg is bedoeld om de maatschappelijke veiligheid te verbeteren. Justitie zorgt ervoor dat de zorg die nodig is daadwerkelijk beschikbaar is. De Directie Forensische zorg van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) koopt de zorg rechtstreeks in bij aanbieders. Met een uniforme methode wordt bepaald welke zorg en plaatsing nodig is.

Lees voor meer informatie ook het persbericht via onderstaande link. Bij het persbericht is tevens het wetsvoorstel te vinden. Uitgebreide informatie over forensische zorg is te vinden in het Informatieblad Forensische Zorg dat hieronder kan worden gedownload.

Meer informatie


* Informatieblad forensische zorg08-06-2010 | pdf-document, 0.42 MB
Zie het origineel

* Wetsvoorstel forensische zorg ingediend bij de Tweede Kamer