NEN


Wat is de EMC van machines?

dinsdag 8 juni 2010, 15:01

De Nederlandse machinebouwer heeft op meerdere manieren met de Europese EMC Richtlijn te maken.

Ten eerste moeten de elektrisch aangedreven machines en apparaten, met name besturingen die de machinebouwer binnen de EER verkoopt, aan de eisen in die richtlijn voldoen (in de handel brengen). Ten tweede vallen zijn eigen machines en installaties ook onder deze Europese regelgeving (in bedrijf stellen).

Voor de technische invulling van de eisen van deze richtlijn zijn speciale normen ontwikkeld. Op laagspanningsgebied zijn dat onder meer de NEN-EN 50160 en de bijbehorende NPR-CLC/TR 50422. Voor de aangesloten toestellen, apparaten, machines en componenten geldt onder meer de NEN-EN-IEC 61000-serie van meer dan honderd normen en adviesrapporten. En dan is er ook nog de TR 60725 over netwerkimpedantie.

Bij industriële installaties is er tevens een relatie met NEN-EN-ISO 13849 en NEN-EN-IEC 62061. Op het gebied van bliksem- en overspanningsbeveiliging is er een relatie met NEN-EN-IEC 62305 en de NPR 1014.

EMC
Maar wat is dat eigenlijk, EMC? EMC staat voor Elektromagnetische Compatibiliteit en houdt kortweg in dat machines/apparaten elkaar in het functioneren niet mogen beïnvloeden door elektro-magnetische straling, Het zou een gevleugeld begrip moeten zijn in de hedendaagse machinebouw. Of in ieder geval bij de daaraan toeleverende industriële installateur, kast- en paneelbouwer en 'system integrator'. De machinebouwer zelf, als hun opdrachtgever en eindverantwoordelijke, moet er op zijn minst over kunnen meepraten.

Netvervuiling
Als de elektromagnetische compatibiliteit van de gebouwde machines of de eigen installaties en de daarop aangesloten productiemachines niet goed gewaarborgd is, kan de kwaliteit van de spanning en stromen (power quality) en het energetisch rendement (power factor) op zowel de interne als de publieke netten in het gedrang komen.

Dit verstoort niet alleen het goed, veilig en betrouwbaar functioneren van de eigen installatie, maar ook die van 'de buren'. Bovendien drijft dit het energieverbruik en de CO2-uitstoot onnodig hoog op. Tot slot kan elektromagnetische straling ook heel direct gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

Richtlijn
Om paal en perk te stellen aan de elektromagnetische vervuiling is op Europees niveau de EMC Richtlijn 2004/108/EC aangenomen, waaraan behalve producten, apparaten en machines nu ook gebouwgebonden en industriële installaties moeten voldoen. Voldoet uw installatie al aan de EMC richtlijn? Hoe weet u dat? En heeft u al een EMC-verantwoordelijke persoon aangewezen binnen uw bedrijf of organisatie? Ook daartoe bent u als installatie-eigenaar verplicht, anders bent u het 'automatisch' zelf.

Gelukkig mag u binnen al die wet- en regelgeving uw EMC-verantwoordelijkheid delegeren naar een bevoegd elektrotechnicus binnen uw bedrijf. Of naar een ter zake kundige externe adviseur of installateur. Echter zal er wel altijd een gemachtigd persoon moeten zijn die de EG-verklaring van overeenstemming zal moeten ondertekenen. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Cursus NEN-EU Routeplanner - richting geven met Europese richtlijnen (Cursus) Cursus NPR-IEC/TR 61000-5-2: EMC van installaties (Cursus) NEN Machinebouwmail (Publicatie)