D66

dinsdag 8 juni 2010

China kan 'great firewall' niet volhouden

Marietje Schaake roept Commissaris Kroes en EU
buitenlandvertegenwoordiger Ashton op om internetvrijheid speerpunt te maken van hun Chinabeleid. Daarnaast moeten de Commissies voor Buitenlandse Zaken en Internationale Handel, en ook de China Delegatie van het EP internetvrijheid bij hun volgende bezoek aan China agenderen.

technologie

Marietje Schaake zet zich in het Europees Parlement in voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Ze heeft in het bijzonder aandacht voor de rol die technologie hierin speelt. Aanleiding voor haar oproep is het nieuws dat de Chinese overheid internet blijft controleren en dat er geen kritiek mag zijn op het internetbeleid.

"China blijft ondanks aanhoudende protesten controleren wat de bevolking op internet mag zien", zegt Schaake. "Het land wil internet wel voor economische en sociale vooruitgang inzetten, maar isoleert zichzelf tegelijkertijd door alles te censureren.".

steun

De D66 politica vindt dat Peking de realiteit onder ogen moet zien. "Voortgang kan niet zonder vrijheid van pers en informatie, ook op het internet. China kan geen ´great firewall´ hanteren. Chinese burgers zullen blijven zoeken naar digitale wegen naar vrijheid en Europa steunt hen daarin".

onderdeel buitenlandbeleid

Schaake is van mening dat dit specifieke geval duidelijk maakt dat internetvrijheid onderdeel moet zijn van het hele Europese buitenlandbeleid.

In 2008 reikte het Europees Parlement nog de Sacharov Prijs uit aan Hu Jia, een Chinese activist die momenteel in de gevangenis zit wegens zijn publicaties op internet.