Ministerie van Buitenlandse Zaken

EU-toenadering Servië zonder samenwerking tribunaal

Geen EU-toenadering Servië zonder samenwerking tribunaal

Nieuwsbericht | 8 juni 2010 | Europese Unie, Internationale rechtsorde

Er kan geen sprake zijn van ratificatie van Stabiliteits- en Associatie Overeenkomst met Servië door de lidstaten van de Europese Unie tenzij de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal opnieuw stelt dat Servië alles doet om de laatste 2 voortvluchtigen, en met name Mladic, te arresteren.
Dat schrijft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Op aandringen van Nederland wil de EU de overeenkomst pas voorleggen aan de parlementen van de lidstaten als de hoofdaanklager Brammertz tevreden is met de voorzetting van de samenwerking tussen Servië en het tribunaal.

"Het is van groot belang dat Servië goed blijft samenwerken met het tribunaal en alles doet om de voortvluchtigen de arresteren," aldus minister Verhagen. "Als de hoofdaanklager aanstaande maandag tegenover de EU-ministers herhaalt dat Servië goed meewerkt, kan Nederland ermee instemmen dat we onze parlementen om goedkeuring vragen."

In december vorig jaar toonde Brammertz zich tevreden over de samenwerking van Servië met het tribunaal. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten daarop de interim Stabilisatie- en Associatieovereenkomst in werking te stellen.
Ook de samenwerking van Kroatië met het Joegoslavië-tribunaal komt op de vergadering van de EU-ministers aan de orde. Nederland zal er op blijven aandringen dat Kroatië door gaat met het zoeken naar vermiste documenten in opdracht van het tribunaal.

Kroatië wil zo snel mogelijk met de gaan EU spreken over de aanpassingen die Kroatië moet gaan verrichten om zijn justitiële wetgeving op orde te brengen. Deze onderwerpen zijn cruciaal in de onderhandelingen over toetreding tot de EU. Minister Verhagen wil dat samenwerking met het tribunaal een voorwaarde is voor de voltooiing van de onderhandelingen over deze onderwerpen.