KNHS

CHIO Rotterdam belangrijk tussenstation op weg naar Kentucky 8 juni 2010
Adelinde Cornelissen - Parzival

Landenteams dressuur en springen bekend

ROTTERDAM (KNHS) Het CHIO Rotterdam, dat van 16 tot en met 20 juni plaatsvindt in het Kralingse Bos, is een belangrijk observatiemoment voor de disciplines dressuur, springen en para-equestrian dressuur op weg naar de Wereldruiterspelen in Kentucky. Voorzitter Frans Lavooij liet tijdens een persconferentie op het wedstrijdterrein, waar de opbouw voor dit meest gerenommeerde outdoorevenement van Nederland al in een ver stadium was, weten dat voor het 62e CHIO het prijzengeld is verhoogd naar ruim 700.000 euro. Dit is zon tien procent meer dan vorig jaar. Voor zowel het springen als de dressuur staat er een belangrijke internationale landenwedstrijd op het programma.

Bondscoach Rob Ehrens maakte zijn team bekend voor de Meydan FEI Nations Cup in Rotterdam. Dit zijn Marc Houtzager (Rouveen), Harrie Smolders (Lage Mierde), Leon Thijssen (Baarlo), Eric van der Vleuten (Mierlo) en Vincent Voorn (Dinteloord). Wie van deze ruiters reserveruiter is voor de equipe en welke paarden ingezet worden, beslist Ehrens in een later stadium. Rotterdam is de vierde halte van de Meydan FEI Nations Cup. Nederland, die als titelverdediger naar Kentucky gaat, presteerde tot nu toe teleurstellend en staat in de tussenstand slechts op één punt. Hierdoor ligt degradatie voor Oranje op de loer. Met nog vijf wedstrijden te gaan blijft rasoptimist Ehrens echter geloven in zijn ruiters: We hebben niet zon lekkere start gehad. In vergelijking met andere jaren missen we een paar hoekpilaren in het team. Ik blijf echter optimistisch en weiger te zeggen dat we het niet redden. Ik heb geloof in de ruiters en de paarden die ik heb.

Ehrens heeft te maken gehad met verkoop van een behoorlijk aantal toppaarden naar het buitenland zoals Okidoki van Albert Zoer en Tomboy van Eric van der Vleuten. Hoe graag de gedreven coach ook wil, hij moet wel over het juiste paardenmateriaal kunnen beschikken en na enig aandringen geeft hij toe er toch nachten van wakker te liggen hoe hij de paarden in Nederland kan houden. Ik heb samen met de KNHS veel overleg met eigenaren en stallen en krijg ook veel steun. Paarden worden vaak dankzij de steun van deze eigenaren voor langere tijd aangehouden voor het Nederlandse team. Ik ben ook ontzettend blij met het Springpaarden Fonds Nederland, waarvan Utascha nu met Eric van der Vleuten zulke goede resultaten laat zien. Toch zijn er stallen die uiteindelijk kiezen voor het geld. Ehrens:Ik overleg veel, maar als het moment van verkoop komt, wie ben ik dan om te zeggen dat mag niet? Dan moet ik hem zelf kopen.

Kentucky-jury in Rotterdam
Bij de dressuur staat een ijzersterk landenteam opgesteld , te weten: Adelinde Cornelissen (Beilen) met Jerich Parzival, Edward Gal (Harskamp) met Moorlands Totilas, Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Exquis Nadine en Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise. Ook Duitsland komt op volle sterkte met Hubertus Schmidt, Monica Theodorescu, Matthias Alexander Rath en Christoph Koschel. De enige die mist, is Isabell Werth, maar die mag vanwege haar tijdelijke schorsing door de Duitse bond nog tot 24 juni van dit jaar geen deel uitmaken van de Duitse landenteams. Bij de dressuur wordt net zoals bij het komende CHIO Aachen een pilot gedaan gebaseerd op de bevindingen van de Dressage Task Force die in november door de FEI werden omarmd. Zo is er een supervisory panel aanwezig die kan ingrijpen bij grote juryverschillen. Verder wordt er een pilot gedaan met zeven juryleden en het geven van halve punten. De jury bestaat tijdens Rotterdam uit de juryleden die ook tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky zullen jureren. Dit zijn Ghislain Fouarge (NED), Evi Eisenhardt (GER), Mary Seefried (AUS), Linda Zang (USA) en Maribell Alonso (MEX).

Technisch directeur van de KNHS Maarten van der Heijden liet weten dat er voor de Wereldruiterspelen, die 25 september in Kentucky van start gaan, zich inmiddels 1000 ruiters uit 62 landen nominatief hebben ingeschreven. Rotterdam is een belangrijk observatiemoment, de teamplaatsen worden hier mede verdeeld, aldus Van der Heijden.

Bij de dressuur aangepast sporten, staat de finale van de KNHS-BMC Para Equestrian Cup op het programma. Daarnaast is Rotterdam met de finale van de KNHS-CHIO Cup een belangrijk meetmoment voor de jeugd voor bondscoach Tineke Bartels, staat voor de jeugdspringruiters de finale van de vdB-Cup op het programma en komt de wereldbekende paardenfluisteraar Monty Roberts op vrijdag, zaterdag en zondag een show geven.

Meer informatie www.chio.nl