Ingezonden persbericht


Gaza Live(s)!, drie jaar na de start van de Israelische blokkade

Campagne OPENGAZA.NU dinsdagavond 8 juni van start

Utrecht, 4 juni 2010 - Israel houdt al drie jaar de grenzen van Gaza voor bijna alle mensen en goederen gesloten. Dat maakt een normaal leven voor de bevolking van Gaza onmogelijk. Daarom lanceert United Civilians for Peace (UCP) dinsdagavond haar campagne OPENGAZA.NU met het event Gaza Lives(s)!

De humanitaire situatie in Gaza is ronduit slecht. Er is gebrek aan voedsel, medische voorzieningen, schoon water en andere basisbehoeften. Amnesty International zegt in een onlangs verschenen rapport dat maar liefst vier van de vijf inwoners van Gaza humanitaire hulp nodig heeft. Honderden mensen wachten op medische behandeling, maar moeten wachten totdat de Israelische autoriteiten hiervoor toestemming geven. Inmiddels zijn hierdoor tientallen mensen overleden.

De blokkade van Gaza is een collectieve bestraffing van anderhalf miljoen burgers en daarmee een grove Israelische schending van het internationaal recht. Met de recente aanval op een hulpkonvooi voor Gaza heeft Israel wederom dat recht geschonden. United Civilians for Peace zet zich in voor de opheffing van de Israëlische blokkade. Ook informeert UCP Nederlandse burgers actief over de mensenrechtenschendingen in Gaza.

Met de campagne OPENGAZA.NU gaat UCP contact faciliteren tussen burgers uit Nederland en Gaza, zodat mensen in Nederland direct te weten kunnen komen hoe de situatie in Gaza nu is. Door gebruik te maken van social media probeert UCP de Israelische blokkade in elk geval virtueel op te heffen. De campagne richt zich erop dat de Nederlandse burgers hun regering gaan aanspreken, zodat deze druk gaat uitoefenen op de Israelische regering om de blokkade op te heffen.

Live gesprekken tussen burgers in Gaza en Nederlandse burgers staan centraal tijdens de lancering van de campagne, dinsdagavond 8 juni. Mohammed Rujailah, een van de makers van de film To Shoot an Elephant, die gemaakt is tijdens de Israëlische inval van 1oe jaar geleden, interviewt live zijn vrienden in Gaza. Hoe gaat het nu met hen, bijna drie jaar na het begin van de blokkade en anderhalf jaar na die Israelische aanval? Het aanwezige publiek kan direct vragen stellen.

U bent van harte uitgenodigd om bij de lancering van OPENGAZA.NU aanwezig te zijn.

Waar: Desmet Studio's, Plantage Middenlaan 4a, Amsterdam

Wanneer: Dinsdag 8 juni 2010, 19.30 (zaal open: 19.00)

Noot voor de redactie -